Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország elrettentése a cél

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2007. december 27. 7:27

A Kreml szerint az Amerikai Egyesült Államoknak az Európába telepítendő rakétapajzzsal Oroszország elrettentése és az iráni politikai rendszer megváltoztatása lehet a célja, nem pedig a feltételezett iráni nukleáris fenyegetés hatástalanítása – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az egyik orosz napilapban szerdán megjelent interjúban.

Az iráni nukleáris dosszié ügyében a hat nagyhatalom közvetítésével folyó tárgyalásokon “egyértelműen meghatároztuk:
célunk meggyőződni arról, hogy az iráni atomprogram polgári jellegű. A rendszer megváltoztatása nem része a feladatunknak. Ha amerikai partnereink célnak tekintik az iráni rezsimváltoztatást, akkor ez egy tisztességtelen partnerség, és ennek a célnak az elérését meg fogjuk akadályozni" – jelentette ki az interjúban Lavrov.

A külügyminiszter szerint az iráni nukleáris tevékenység felfüggesztése nem lehet öncél a nemzetközi közvetítők számára, hanem “eszköz az iráni atomprogram polgári jellegének egyértelművé tételére. Lavrov úgy vélte: gazdasági szempontból Iránnak nincs szüksége arra, hogy saját maga dúsítsa a nukleáris fűtőanyagul szolgáló uránt, hiszen busheri erőművéhez azt Oroszország szállítja.

Címkékrakéta