Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Határozott szerb nem az EU-ra és a NATO-ra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2007. december 27. 7:16

A szerb parlament szerdán elsöprő többséggel elfogadott határozatában közvetve elutasította az ország európai uniós és NATO-tagságát arra az esetre, ha a nyugati országok elismernék Koszovó függetlenségét.

A határozatot a jobbközép kormánykoalíció pártjai, az ellenzék soraiból pedig az ultranacionalista szerb radikálisok, valamint a szerb szocialisták is támogatták.
A határozat leszögezte, hogy a Szerbia által aláírandó minden szerződésnek – beleértve az Európai Unióval megkötni kívánt stabilizációs és társulási megállapodást is – összhangban kell állnia az ország szuverenitásának és területi épségének megőrzésével.

Ugyanakkor korábban a NATO Nápolyban működő Összhaderőnemi Parancsnokságának vezetője szerint a szerb kormány kizárta azt, hogy erőszakhoz nyúljon abban az esetben, ha Koszovó kikiáltja függetlenségét.

Mark Fitzgerald tengernagy nyilatkozata szerint decemberi belgrádi látogatásán kapott ilyen értelmű ígéretet a szerb kormánytól. A NATO-parancsnok szerint elsősorban a tartomány északi része válhat esetleges konfliktusgóccá, ahol a koszovói szerb kisebbség zöme él.

Elemzők várakozásai szerint a többségében szerbek lakta Észak-Koszovó a tartomány függetlenségének a kikiáltása esetén kinyilváníthatja elszakadását, Szerbiával való egyesülését. Mark Fitzgerald úgy vélte, a NATO jelenleg elegendő katonát tart Koszovóban ahhoz, hogy megvédje a civil lakosságot. A NATO Koszovóban állomásozó többnemzetiségű békefenntartó hadereje (KFOR) 16 ezer főt számlál.