Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország nem tárgyalna a tálibokkal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. november 16. 10:31

Az orosz külügyminiszter szombati nyilatkozata szerint a radikális iszlamista tálibokkal nem szabad tárgyalni az afganisztáni válság rendezéséről.

Szergej Lavrov azt mondta szombaton az Eho Moszkvi orosz rádiónak adott nyilatkozatában, hogy értelmetlennek tartja a közvetlen tárgyalásokat a lázadó szervezet radikális vezetőivel. “Nem lehet megbocsátani nekik véres tetteiket" – hangsúlyozta. A tálibok azon híveivel azonban, akik készek lemondani az erőszakról, és készek letenni fegyvereiket, lehetséges a megbékélés, a politikai egyezkedés – vélekedett az orosz politikus.

Az afganisztáni tálibok, az ország előző urai együttműködnek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel. 2001-ben amerikai vezetésű katonai offenzíva döntötte meg kabuli hatalmukat, de azóta is jelen vannak az országban, sőt az utóbbi egy-két évben különösen megélénkült a fegyveres tevékenységük. Legutóbb csütörtökön jelentkeztek egy terrortámadás megszervezőiként: több mint húsz civil és egy amerikai katona halt meg a szóban forgó öngyilkos merényletben.

CímkékAfganisztán