Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

120 ezer euró két csecsenért

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. november 16. 10:35

Katonai titokra hivatkozva nem volt hajlandó átadni a strasbourgi emberi jogi bíróságnak Oroszország azokat a dokumentumokat, amik egy fiatalember és egy kisgyermekes anya halálát taglalták. A bíróság azonban így is 120 ezer euró kártérítést szabott ki az orosz államra, mert úgy találta: annak katonái két civilt mészároltak le egy mezőn.

Százhúszezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte az orosz államot csecsen civilek megölése miatt pénteki határozatában a strasbourgi emberi jogi bíróság. Az ítéleti tényállás szerint 2001-ben a csecsenföldi Gudermesz közelében orosz katonák megöltek egy 15 éves fiút és egy 23 éves kisgyerekes anyát.

A fiatalok hazafelé tartottak a mezőről, amikor egy orosz katonai helikopterből kiugráló katonák automata fegyverekből rálőttek az autójukra, majd magukkal vitték a két civilt. Már csak súlyosan megcsonkított holttestük került elő: mindkettőt egy járási katonai parancsnok irodája elé vetve találták meg a tetemeket.

Az orosz kormány (amelyet az élethez való jog megsértése miatt köteleztek arra, hogy fizessen kártérítést a megölt csecsenek hozzátartozóinak) azzal érvelt a bíróság előtt, hogy azért nyitottak tüzet az autóra, mert az nem állt meg a figyelmeztető lövésekre, ezért azt hitték, lázadók ülnek benne. Azt állították, hogy egy gránátot is találtak a kocsiban.

A bíróság azonban megállapította, hogy nem tisztázták megnyugtatóan a kettős haláleset körülményeit. Az orosz hatóságok arra hivatkozva nem voltak hajlandóak átadni a bíróságnak az ügy iratait, hogy azok “katonai titkokat" rejtenek.