Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország szerint Líbia képzi ki a szír felkelőket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 8. 17:13

Oroszország azzal vádolta meg Líbiát az ENSZ Biztonsági Tanácsának március 7-én, szerdán tartott ülésén, hogy kiképző központot működtet a szíriai lázadók számára, és fegyverrel látja el őket.

Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete kijelentette, hogy információik szerint a líbiai hatóságok támogatásával szíriai lázadókat képeznek ki és küldenek vissza hazájukba. „Ez teljességgel elfogadhatatlan. Ez a tevékenység aláássa a Közel-Kelet stabilitását" – jelentette ki az orosz diplomata, aki szerint felvetődik az a kérdés, hogy a „a forradalom exportja nem fordul-e át a terrorizmus exportjába".

Az ENSZ becslése szerint a Bassár el-Aszad elnök uralma ellen közel egy éve kirobbant lázadás során több mint 7500 polgári lakossal végeztek a szíriai biztonsági erők. Az öldöklés leállítására a nemzetközi nyomás dacára sem sikerült rávenni a szíriai kormányt. Oroszország és Kína már kétszer alkalmazta vétójogát, megakadályozva ezzel a Biztonsági Tanács fellépését.

Oroszország, amely Szíria fő fegyverszállítója, és használ egy szíriai haditengerészeti támaszpontot, ismét hangot adott haragjának a NATO líbiai légicsapásai miatt. Csurkin követelte, hogy a NATO kérjen bocsánatot és fizessen kártérítést a légicsapások polgári áldozatainak.

A BT ülésén részt vett Abd ar-Rahim Al-Kíb líbiai miniszterelnök, aki nem reagált a szíriai lázadók líbiai kiképzésére vonatkozó orosz vádra. Ugyanakkor leszögezte, hogy Líbia már kivizsgálta azokat az eseteket, amelyek során civilek estek a harcok áldozatául. Reményét fejezte ki, hogy ennek az ügynek a felemlegetése nem akadályozza meg a nemzetek közösségét abban, hogy „beavatkozzon más államokban, amelyekben vezetőik mészárolják és ölik meg" honfitársaikat.

Líbia februárban közölte, hogy 100 millió dollár értékű humanitárius segélyt nyújt a szíriai ellenzéknek, és engedélyezi, hogy képviseletet nyissanak Tripoliban. A szolidaritás jeleként Líbia tavaly októberben az elsők között ismerte el az ellenzéket tömörítő Szíriai Nemzeti Tanácsot az ország egyetlen legitim képviselőjeként.