Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország tovább erősít

Szöveg: orientpress/honvedelem.hu |  2008. július 30. 9:04

Az amerikai rakétapajzs ügye további hullámokat gerjesztett az orosz katonai tervezők körében. A héten nemcsak az új orosz atomtengeralattjárók terveit erősítették meg, hanem a moszkvai székhelyű, a korábbi szovjet tagállamok egy részét tömöritő Kollektiv Biztonsági Szervezet (CSTO) is határmenti fejlesztésekről számolt be.

A szervezet főtitkára, Nikolaj Bordzsuza pénteken közölte a sajtó munkatársaival, hogy a CSTO az amerikai rakétapajzs csehországi és lengyelországi telepítése kapcsán új katonai infrastruktúra kiépítését tervezi a határok mentén – írta a Kommerszant orosz napilap.

A CSTO-t 2002-ben alapították még Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország es Tadzsikisztán részvételével, majd 2006-ban Putyin bejelentette, hogy Üzbegisztán is csatlakozott az egyezményhez. A közelmúltban meg Irán tagsága is felmerült.

A főtitkár félreérthetetlenül fogalmazott: ‘A CSTO országok határain kivitelezett munkálatok azt célozzák, hogy egy új katonai infrastruktúra épüljön ki, és hogy néhány, a Szovjetunió időszakából származó elemet újraélesszünk.’ Emellett az CSTO a Shanghaji Együttműködési Szervezettel is mind szorosabb kapcsolatot ápol, amelynek többek közt Kína is a tagja, egyfajta ázsiai katonai ellensúlyt képezve a NATO-val szemben.

A CSTO titkárságon azt sem titkolták el, hogy aggódnak a NATO keleti irányú bővítési tervei miatt, ez a szándék szintén számításba esett a határok megerősítése, a regionális békének a CSTO általi megőrzése szempontjából.

Új generációs atomtengeralattjáró

Az orosz flotta parancsnoka, Vlagyimir Vujszotszkij a héten kijelentette, hogy a negyedik generációs orosz stratégiai atomtengeralattjárók fejlesztése abszolut prioritást élvez, és ennek megfelelően a szükséges összegek rendelkezésre állnak.

A 955-ös projekt zászlóshajóját, a Bulava-M tipusú ballisztikus rakétákkal felszerelt Jurij Dolgorukuj tengeralattjárót hamarosan hadrendbe állitják – értesült a Kommerszant. A további szériagyártás pedig ‘folyamatban van’ – pontosított a parancsnok.