Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszországban lezuhant egy frontbombázó repülőgép

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. június 18. 13:32

Oroszország murmanszki területén található Moncsegorszk repülőterén, 2009. június 17-én lezuhant az orosz légierő egy Szu-24 típusú frontbombázó repülőgépe. A repülőgép a fel- és leszállópályára zuhant, összetört és teljesen kiégett. A repülőgép kétfőnyi személyzete még időben katapultált.

Az elsődleges információk szerint a repülőbalesetet technikai meghibásodás okozta. A repülőgép „fekete dobozait", amelyek repülés paramétereit, egyes rendszerek működését rögzítik megtalálták, azok állapota lehetővé teszi a kiértékelést. A védelmi minisztérium az eset kivizsgálására bizottságot hozott létre, amely rövid időn belül megkezdi a baleset okának vizsgálatát.

Az elmúlt fél évben ez már a második repülőbaleset, amely a típust érinti.2008. december 19-én Voronyezs közelében zuhant le egy Szu-24-es. Az eset során a repülőgép személyzete abban az esetben is sikeresen katapultált.

Akkor az okok között említették irányító rendszerének meghibásodását, valamint a repülések és a repülésre történő felkészülés szabályainak megsértését.

Az orosz védelmi minisztérium képviselője elmondta, hogy a bekövetkezett baleset ellenére, nem fogják leállítani a típus repüléseit. „A harci repülőgépek repüléseit csak emberáldozattal járó repülőkatasztrófa alkalmával lehet letiltani. Ebben az esetben csak repülőbalesetről beszélhetünk" – mondta a minisztérium alkalmazottja. Annak kiderítése, hogy jelen esetben technikai meghibásodás vagy emberi mulasztás okozta a balesetet a bizottság feladata.

A legfrissebb információk szerint, ami Szergej Bajnetov altábornagytól, az orosz légierő repülésbiztonsági főnökétől származik, a balesetet a pilóta hibája okozta a leszállási manőver végrehajtása közben.

Bajnetov egyértelműen nyilatkozta, hogy „a tegnapi repülőbaleset egyedüli oka emberi tényező-a pilóta hibája a leszállás végrehajtása közben". Ezen ok ismeretében jó döntésnek bizonyult, hogy nem állították le a típus repüléseit.