Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Országgyűlés - napirend előtt: biztonság, háború

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Máthé Zoltán (MTI) |  2022. június 28. 14:29

Az ország és Európa védelméről valamint az orosz-ukrán háborúról is szó volt a napirend előtti felszólalások között, az Országgyűlés június 28-ai, keddi ülésén.

Kósa Lajos a kedden kezdődő madridi, soron kívüli NATO-csúcs kapcsán elmondta: a Fidesz a béke pártján áll az orosz-ukrán konfliktus kapcsán, a háború bármilyen támogatása szerintük csak az áldozatok számának növekedését eredményezi, de nem segít annak befejezésében. Aki fegyvert, katonát, logisztikát, információt nyújt - ahogy azt az ellenzék is javasolja -, a háború pártján áll és közelebb viszi országát a háborúhoz - jelentette ki. Leszögezte: a kormányoldal azonnali tűzszünetet, bérketárgyalásokat és békét szeretne. Felelevenítette, amikor a mai ellenzék kormányon leszerelte a hadsereget, jelentősen gyengítve az ország védelmi képességeit. Az ország azonban jövőre eléri, hogy a GDP 2 százalékát költi védelmi kiadásokra.

PAT

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is azt hangsúlyozta, hogy a szomszédos háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, az emberek pedig szerinte védelmet várnak a kormánytól ezen veszélyek ellen. A háborús kihívásokra a kabinet olyan választ fog adni, ami az elért eredmények megvédését célozza. A válasz pedig a béke - hangsúlyozta, hozzátéve: az ország szolidáris az ukrán emberekkel. Egész Európát újabb szankciós ötletek sújtják, de nem szankciókra, hanem békére van szükség - mondta. A béke okán mondott igent Magyarország arra, hogy Ukrajna tagjelölti státuszt kapjon az uniótól. A biztonság egyik sarokkövének nevezte a NATO-tagságot, az erős NATO-nak azonban a nemzeti önerő az egyik feltétele. Egyetértett abban, hogy a szocialista kormányok elkótyavetyélték a védelmi eszközöket.