Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországon járt a német haderő főszemlélő-helyettese

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: Szabó Lajos zászlós és a parancsnokság felvételei |  2022. június 28. 13:15

Markus Laubenthal altábornagy, a német haderő főszemlélő-helyettese tett látogatást Magyarországon, ennek során - mások mellett - találkozott dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornaggyal a Magyar Honvédség parancsnokával, dr. Maróth Gáspárral a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkárával, és Sándor Zsolt altábornaggyal a Magyar Honvédség parancsnokának helyettesével. A budapesti megbeszéléseket követően a főszemlélő-helyettes június 27-én, hétfőn Debrecenben az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál járt.

LALA3985

A Magyar Honvédség parancsnokával, illetve a helyettesével folytatott megbeszélésen elhangzott: Magyarország a Német Szövetségi Köztársaságra továbbra is egy fontos, és kiemelt stratégiai partnerként tekint. Az elmúlt években a védelmi együttműködés a két ország közötti kapcsolat egyik kulcsterületévé vált. Kiemelték, hogy a közös erőfeszítéseknek köszönhetően jelentősen megnőtt a Magyar Honvédség és a Bundeswehr közötti együttműködési képesség, amely ezáltal egy szilárd alapot ad a jövőbeni közös feladatokhoz, gyakorlatokhoz.

A megbeszélésen szó esett arról a támogatásról is, amelyet Németország nyújtott eddig a honvédség képességfejlesztése terén, különös tekintettel a magyar állomány képzésére, amelyért a Magyar Honvédség vezetése köszönetét fejezte ki. A felek a találkozó alkalmával áttekintették a jelenlegi és a jövőben jelentkező feladatokat, kihívásokat is.

DSC07764

A budapesti megbeszéléseket követően a német haderő főszemlélő-helyettese a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandárhoz látogatott, ahol találkozott Farkas Sándor alezredessel, az alakuat parancsnokával, Baráth István vezérőrnaggyal az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokával, és Filótás István György dandártábornokkal az MH Modernizációs Intézet parancsnokával is. A magas rangú vendég a helyszínen tájékoztatást kapott a Magyar Honvédség tartalékos rendszeréről, a tartalékosok missziós részvételéről, illetve megtekintette a magyar fejlesztésű, mobil katonai lőkonténert is.