Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapások Mali északi részén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 18. 15:47

Számos áldozatot követelő összecsapások törtek ki január 17-én, kedden Mali északi részén az afrikai ország hadserege és tuareg lázadók között, akik közül több százan néhány hónapja még Líbiában harcoltak Moaemmer Kadhafi oldalán.

Hazatérésük után most ütköztek meg először a kormánykatonákkal. Az összecsapások a nigeri határ mentén lévő Ménaka városában, illetve környékén bontakoztak ki. A tuaregek Nigeren keresztül tértek vissza Maliba Líbiából.

A bamakói kormány közlése szerint a tuaregek támadták meg Ménakát, de a hadsereg helikopterek és harci gépek támogatásával visszaverte őket. A hivatalos veszteségmérleg szerint a hadsereg egy katonáját vesztette el, míg a másik oldalon sok fegyveres meghalt az ütközetekben, és sokat foglyul ejtettek.

Megfigyelők mindenesetre intő jelként értékelték a tuaregek hirtelenszerű megerősödését a térségben, amelynek biztonságát az is nagy mértékben aláássa, hogy megvetették ott lábukat az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) néven működő száheli terrorista szervezet fegyveresei. Az AQMI immár több bázist létesített Mali északi részén, ahonnan tagjai időnként kiindulva főként nyugati országok állampolgáraira vadásznak.

A tuareg népcsoport tagjai Algéria, Líbia, Mali, Niger és Burkina Faso térségében élnek, és gyakran lázadtak fel a fennhatóság ellen, amelyet ezeknek az országoknak a kormányai gyakorolnak fölöttük.