Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összecsapások Szomáliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 11. 18:51

A szomáliai kormányerők és afrikai békefenntartók heves harcok árán kiűzték az iszlám milicistákat a főváros, Mogadishu egyik peremvárosából október 10-én, hétfőn. Paddy Ankunda, az Afrikai Unió szomáliai békefenntartó erőinek (AMISOM) szóvivője közölte, hogy Mogadishu két északi peremvárosának egyikét, Huriwát elfoglalták, és olyan távolságra akarják visszaszorítani az al-Shabaab iszlamista milícia fegyvereseit, hogy aknavetőikkel már ne tudják veszélyeztetni a főváros lakosait.

Helyi lakosok azonban arról számoltak be, hogy Huriwa egyes részeit még a milicisták tartják ellenőrzés alatt, de a város nagyobb része a kormányerők kezén van. Egy másik északi külváros, Kaaraan egy részében még mindig harcok dúlnak.

A hétvégén legalább tizenkét civil vesztette életét a lázadók támadásaiban, míg hétfőn további nyolc polgári személy halt meg, húsz pedig megsebesült a milicisták, valamint a kormányerők és a békefenntartók összecsapásaiban.

A lázadó milícia augusztusban elhagyta Mogadishut, de azt állította, hogy ez csak taktikai lépés volt. A milicisták a múlt héten visszatértek, s több mint száz embert követelő merényletet követtek el az oktatási minisztérium bejáratánál. Az áldozatok zömmel a minisztérium előtt az ösztöndíjeredményekre várakozó diákok és szüleik közül kerültek ki.

Paddy Ankunda elismerte, hogy a főváros északi és a keleti szélén még vannak kisebb ellenálló fészkek, de a legfontosabb területet és épületeket már felszabadították. Hozzátette, hogy nagy eredmény volt a milícia eltávolítása a városból, valamint az, hogy véget értek a harcok. A kihívás most az, hogy megvédjék a polgári lakosságot a múlt hetihez hasonló terrortámadásoktól – fogalmazott az AMISOM szóvivője.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab csoport fegyveresei jelentős területeket tartanak az ellenőrzésük alatt Szomália középső és déli részén. Céljuk az ENSZ által is támogatott átmeneti kormány megdöntése.