Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összeszokott csapat harcol az iszappal

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2010. október 12. 5:08

Több mint egy hete megállás nélkül zajlik a munka a Magyar Honvédségen belül a devecseri vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárítása érdekében. A hasonló méretű váratlan események ma hazánkban kezelhetetlenek a honvédség részvétele nélkül, így aztán a Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság is folyamatos ügyeletben dolgozik.

A beérkezett igények terítése, koordinálása a Honvédség Katasztrófavédelmi Operatív Bizottságában történik; ez alatt helyezkednek el az egyes operatív csoportok. A Bizottságban összegzik az illetékesek a beérkezett igényeket, hozzárendelve az eszköz- és személyi állományt, megvizsgálva, milyen feladatokat tudnak elvégezni. Innen jutnak el a feladatok az alárendelt állományhoz is – tudjuk meg Rudits Frigyes ezredestől.
A Bizottságban összeszokott csapat dolgozik. „Egy évben négyszer veszünk részt tréningen közösen", mondja Rudits ezredes, hozzátéve, hogy idén már sajnos gyakorlatban is hasznosítaniuk kellett tudásukat, hiszen már két árvízen van túl az ország. „Mindenki tudja a feladatát, gyorsan, operatívan tudunk együtt dolgozni."

„Az árvíz sajnos néhány évente bekövetkezik, a mostanihoz hasonló jelenséggel azonban eddig még sehol sem találkoztak Európában. Emiatt egy kicsit talán nehezebben is indult a munka, hiszen mindenki tanácstalanabb volt, de nagyjából a második napon már teljesen olajozottan haladtak a dolgok, ugyanúgy, mintha mondjuk árvíz lett volna", mondja Rudits Frigyes. „Az iszap mennyisége és az a sebesség, ahogy elöntötte az érintett területet, egyaránt példátlan volt. Eleinte szintén senki nem tudta biztosan megmondani, milyen hatást gyakorol majd az anyag az emberekre, az állatokra, az infrastruktúrára. Vagyis ezen belül azt sem tudtuk kiszámítani teljes bizonyossággal, milyen hatással lesz majd például a honvédség technikai eszközeire és ezen keresztül a mentesítésre. Ez jelentett kezdetben olyan dilemmát, amivel még senki sem találkozott. De körülbelül a harmadik napra e kérdések is letisztázódtak, innentől kezdve egészségügyi és vegyivédelmi szempontból is biztonsággal lehetett előre tervezni", fogalmaz az ezredes.

Mint azt kérdésünkre Rudits ezredes elmondja, az elmúlt években már hozzászoktak a hasonló helyszíneken a katasztrófaturistákhoz is. „Mindig megjelennek olyan személyek, olyan csoportok, akik csak bámészkodnak és ezzel nehezítik a munkát. A 2006-os árvíznél a Margitszigeten például én magam is láttam olyat, aki teniszezett az elöntött területektől néhány méterre ahelyett, hogy segített volna. Mások pedig csak nézelődtek és akadályozták a mentést, ezzel a saját testi épségüket is veszélyeztetve. Ez a jelenség most is létezik, bár a rendőrség ezúttal alaposabban lezárta az érintett területet", fogalmaz Rudits Frigyes.

A Magyar Honvédség kivezényelt erői jelenleg alapvetően Devecser térségében állomásoznak: október 11-én délután 470 emberről és 154 technikai eszközről volt szó. Kolontáron áll a kiemelt híd, mely most átjárható, ám a 711 helyi lakost kitelepítették. A mentési célból iderendelt tehergépjárművek ugyanakkor továbbra is a helyszínen tartózkodnak, hogy ha úgy hozza a szükség, akkor az itt dolgozó embereket is ki lehessen menekíteni a területről. „Felkészültünk a Devecser kitelepítésében való részvételre is. Gépjárművekkel szállítanánk az embereket a vasútállomásra, majd onnan vonattal mennének tovább Győrbe, az előre elkészített helyekre: kiürített tornacsarnokokba és egyéb épületekbe", mondja Rudits Frigyes. „Ezen feladatokat szállító csoportok hajtanák végre. Útszakaszonként két mentesítő csoportunk is dolgozik, de a konténerszállító kapacitásunk is bevetésre került: konkrétan az emberek elhelyezéséhez szükséges tábori ágyakat fuvarozzák a rendeltetési helyükre", tudjuk meg. A győri alakulatnál szintén készenlétben áll egy 50 fős befogadó munkacsoport, akik szükség esetén a helyi vasútállomáson fogadnák és segítenék a Devecserről érkezőket.

A gát átszakadása esetén a szakemberek véleménye szerint nagyjából 500 méterre, 1 kilométerre öntene ki a múlt hétfőn a környékre zúdult iszapnál jóval sűrűbb anyag. „Nagyon szeretnénk, ha mindez nem következne be, hiszen ezeknek a szerencsétlen embereknek már így is rengeteg szenvedést okozott ez az anyag", mondja Rudits Frigyes.