Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összeütközött két tajvani F-5E

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. március 25. 11:38

Március 22-én, hétfőn összeütközött a tajvani légierő két F-5E Tiger II típusú könnyű vadászrepülőgépe. Az 5286 és 5287 oldalszámú gépek 15 óra után nem sokkal tűntek el a radarok képernyőjéről.

taiwan

A két vadászgép két másik példánnyal együtt emelkedett a levegőbe Taitung Zhi-Hang légibázisáról 14 óra 30 perckor, a radarok képernyőjéről 15 óra 06 perckor tűntek el. Az eddig napvilágra került információk szerint a vadászgépek összeütköztek a levegőben, tengerbe zuhantak Pingtung déli partjainál, hajózóik katapultáltak. A védelmi minisztérium utasítására kutató-mentő Black Hawk helikopterek és tengerészeti járőrhajók kutatják a helyszínt, tűzoltóegységek pedig a déli partok mentén járőröznek.

A legfrissebb hírek szerint a rendőrség a 26-os számú főút 73. kilométerénél megtalálta az egyik F-5-ös katapultülését, de hajózóját nem. Röviddel ezt követően megtalálták az egyik hajózót a tengerben, eszméletlen állapotban: kórházba szállítását követően viszont az orvosi ellátást követően sem tért magához, életét vesztette. A másik hajózót továbbra sem találják, keresése jelenleg is zajlik.

tajvanilegierof-katapultules

Az elmúlt két évtizedben a tajvani légierő F-5-ös flottáját tekintve több baleset és katasztrófa is történt: legutóbb 2020 októberében, melynek során szintén életét vesztette a lezuhant F-5-ös hajózója. Tajvan kiöregedő F-5-öseinek nyugdíjazása már évek óta napirendi pont: a légierőben korszerűsítést jelenleg a meglévő F-16A/AM Block 20 flotta modernizációja, valamint az új F-16C/D Block 70-esek beszerzése (66 db) jelenti. Ez utóbbiból a tervek szerint 2023-ban érkezhet meg az első példány.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika