Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összevont bajtársi találkozót tartottak Jánoshalmán

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2020. október 30. 19:08

Egy helyen, egy időben két bajtársi találkozót is tartottak Jánoshalmán, október 30-án, pénteken. A 212. Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület rendezvényén jelen volt Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára is.

_SNJ6093

Az egyesület szervezésében egyszerre rendezték meg a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régió XXIV. Régiós és a XVIII. Kistérségi Bajtársi Találkozókat. A megjelentek helyőrségi emlékhely felavatásával emlékeztek meg az egykor Jánoshalmán állomásozott katonai alakulatokról.

Az ünnepségen Szabó István honvédelmi államtitkár úgy fogalmazott, hogy a határ közelsége miatt a város fontos helyőrsége volt a Magyar Honvédségnek. „Félévszázados története olyan közösséget kovácsolt, amely a mai napig meghatározó az egykor itt szolgálók életében. Önök, akik szívükben őrzik ennek az időszaknak ez emlékeit, sokat tettek és tesznek azért, hogy Jánoshalma és a Magyar Honvédség közös történetét életben tartsák és az utókor számára továbbadják” – mondta, hozzátéve, hogy ez a szellemiség és elkötelezettség ugyanabból a forrásból fakad, mint a katonai eskü, amely nem üres frázisok sokasága, hanem egy életre szóló elköteleződés.

_SNJ6193

„A Magyar Honvédség sikerének egyik alappillére a katonaközösség munkája. Elismerés és köszönet illeti önöket tevékenységükért és egymás segítéséért, amellyel életben tartják az egyűvé tartozás érzését. Önök továbbra is olyan közösséget alkotnak itt, amelynek tapasztalatára és aktivitására méltán számíthat a mai Magyar Honvédség” – szögezte le Szabó István. A honvédelmi tárca államtitkára kitért arra is, hogy e közösség nagyon sokat tesz a hazafias és honvédelmi nevelés ügyéért, amellyel nagyban hozzájárulnak egy, a modern kor kihívásainak megfelelő, korszerű honvédség alakításához, akikre továbbra is számítanak a Magyar Honvédség építésében.

A jelenleg is folyamatban lévő Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán Szabó István elmondta, hogy egy soha nem látott fejlődési pályára állítják a Magyar Honvédséget, hiszen nem csak új eszközök beszerzése történik, de megújul a katonai oktatás rendszere, egyben vonzó és kiszámítható életpályát nyújtanak a katonai szolgálat iránt elhivatottak számára. „A kormány idősügyi politikájával összhangban keressük a lehetőségeket, hogy miként tudjuk önöket, nyugállományú bajtársainkat támogatni, hogyan tudunk önökről gondoskodni” – húzta alá a honvédelmi államtitkár. Kiemelte, hogy a jelenleg is kidolgozás alatt álló obsitos program bevezetésével számos kedvezményt és támogatást terveznek biztosítani a jövőben.

_SNJ6213

A rendezvény egy helyi lovastanyán folytatódott, ahol az ünnepi ebédet megelőzően Szabó István honvédelmi államtitkár és Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese elismeréseket adtak át.

GALÉRIA