Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öt évet kapott a tatai sortűz vádlottja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 10. 10:55

Jogerősen öt év börtönre ítélte hétfőn a Legfelsőbb Bíróság Korbely János nyugdíjas ezredest, mert az 56-os forradalom alatt tatai forradalmárokat ölt meg.

Korbely János nyugdíjas ezredesnek le kell ülnie öt éves börtönbüntetését, áll a Legfelsőbb Bíróság (LB) hétfői jogerős ítéletében. Korbelyt 1956-os tetteiért 2001-ben az LB már egyszer elítélte, ám a vádlott az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vitte az ügyet. Ott ugyan szeptemberben sikeresen fellebbezett, ám az LB mégis jóváhagyta az eredeti magyarországi ítéletet.

Korbelyt azért ítélték el, mert az 56-os forradalom idején tűzparancsot adott ki a tatai forradalmárok ellen, illetve személyesen végzett a forradalmárok vezetőjével.

1956. október 26-án Korbely 15 fegyverese élén a tatai rendőrkapitányságot akarta visszafoglalni.

Strasbourgban az európai bíróság azért mentette fel Korbelyt, mert álláspontjuk szerint a gyilkosság elévült. Az LB azonban emberiesség elleni bűncselekménynek tekinti tettét, ami viszont nem évül el. A strasbourgi ítélet szerint amikor Korbely megölte a forradalmárok vezetőjét, akkor az áldozat ismeretlen szándékkal nyúlt saját fegyveréhez. A magyar bíróság azonban bizonyítottnak látta, hogy az áldozat átadni készült a fegyverét. E fontos különbség miatt számít nem gyilkosságnak, hanem emberiesség ellenes bűnnek Korbely tette.

Címkékjog