Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öt évre lecsukhatják egy Facebook-csoport alapítóját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 27. 14:23

Egy 30 éves egyiptomi férfit katonai titkok elárulásának vádjával állították katonai bíróság elé, öt év börtönt is kaphat. Az Amnesty International felszólította pénteken Egyiptomot, hogy szüntessék meg a büntetőpert a Facebook-felhasználó ellen.

Ahmed Hasszán Bassyouni csupán olyan információkat tett közzé a Facebookon, amelyek szabadon hozzáférhetők az interneten, és már többször megjelentek egyiptomi újságokban is – állt a nemzetközi emberi jogi szervezet pénteki közleményében.

Bassyounit kedden állították bíróság elé. A vád szerint katonai titkokat árult el, és katonai vonatkozású kérdésekre adott válaszokat, holott erre nem volt engedélye. A férfit október végén tartóztatták le, miután interjút adott egy egyiptomi rádiónak facebookos csoportjáról, amelynek a „Sorozó és Mozgósítási Hatóság" nevet adta, vagyis ugyanazt, ahogy a katonai szolgálat szervezéséért felelős egyiptomi intézményt hívják.

Miután lement az interjú, Bassyouni kisétált néhány percre, majd szóltak neki, hogy menjen vissza a stúdióba, ahol már katonai nyomozók vártak már rá, és őrizetbe vették. Az Amnesty International közleménye szerint be kell fejezni azt az egyiptomi gyakorlatot, hogy civileket katonai bíróság elé állítanak, mert „ez a tisztességes tárgyaláshoz való jog megsértése".

Ha bűnösnek találja a bíróság, Bassyouni öt év börtönt is kaphat.

Egyiptomban két nap múlva tartják a parlamenti választásokat, miközben a hatóságok tömegesen veszik őrizetbe az ellenzékieket, és lesújtanak a másként gondolkodókra valamint a kormányt és az elnököt bíráló újságírókra.

Címkékgyakorlatjog