Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új képesség kialakítása az egészségügyben

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. november 27. 12:15

Nemrégiben írták alá a Pécsi Tudományegyetem és az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (HEK) között az a együttműködési megállapodás, ami lehetővé teszi egészségügyi szakemberek felkészítését Kenyában, a Moi Egyetemen. A feladatról szó esett a Balatonkenesén a közelmúltban megtartott konferencián is.

Dr. Németh András orvos ezredes az MH HEK parancsnoka a konferencia megnyitójában a kenyai továbbképzéssel kapcsolatban elmondta: „Az elkövetkezendő időben az egészségügyi szolgálatnál új elemként jelenik meg a trópusi betegségek diagnosztikája. Ez összefügg azzal, hogy Magyarország a jövő évben a soros EU elnökséget fogja ellátni és ezért lehetnek olyan felkérések, amelyek a trópusi betegségek felismerésére és gyógyítására irányulnak."

A parancsnok hangsúlyozta: ezért és a missziókban vállalt szerepünk miatt kell a honvédségen belül erre a képességre felkészülni.

1595910642
A szakemberek a helyszínen tudják majd tanulmányozni a legveszélyesebb trópusi betegségeket. Elmondta: a közeljövőben körvonalazódik az a létszám, amellyel részt vehetnek a külföldi felkészítésen. Az bizonyos, hogy a csoport munkáját Dr. Rókusz László orvos ezredes, az MH Főbelgyógyásza fogja vezetni és irányítani.

Dr. Rókusz László a feladattal kapcsolatban leszögezte: a képesség kialakításának jelentősége abban van, hogy a magyarok – katonák és civilek – egyre több misszióban vesznek rész és ezeknek országoknak a jelentős része szuptrópusi viszonyok között találhatók. Ezeken a területeken – folytatta az ezredes – számunkra ismeretlen betegségek vannak, ezért fenn áll annak a veszélye, hogy a kint dolgozók megkapják ezeket a betegségeket és az országba behozzák.
Hangsúlyozta: „egy tudásbázist szeretnének megteremteni, ami segíthetné a betegségek felismerését és gyógyítását." Ennek a tudásbázisnak a gyakorlati részét alakítaná ki a kenyai küldetés, mert a szakembereik személyesen ott találkozhatnak azzal, hogy milyen az adott betegség klinikai lefolyása és jelenleg milyen gyógyszeres terápia áll a rendelkezésükre. A trópusi betegségeknél beszélni kell a maláriáról, a vérzéses lázakról, az eboláról és az ehhez hasonló típusú betegségekről, valamint a parazitás fertőzésekről.

Rókusz ezredes elmondta: „Kenyában

1595910642
sokkal gyakoribbak az ilyen típusú megbetegedések, ezért a gyógyító munkát a helyszínen tudjuk tanulmányozni." Ezeknek az ismereteknek a birtokában képesek leszünk a külföldről hazatérőknél a szerzett betegségeiket analizálni.
Hangsúlyozta: a két hónapos időtartam csak arra elegendő, hogy a „bázisismeretekhez jussanak hozzá a szakemberek," de a jövőben lehetőség lesz arra, hogy további tanulmányokkal és továbbképzéssel fejlesszék az ismereteiket.

„Nagyon izgalmas és érdekes kérdés ez – folytatta – mert ennyire átfogóan még egyetlen NATO ország sem foglalkozott ezzel a problémával. Vannak részterületek, ilyen például a vérzéses láz, amelyben az amerikaiaknak voltak előrehaladott kutatásai, de a trópusi betegségekkel ennyire összetetten még nem foglalkoztak."
„Ebben szeretnénk mi előremutató szerepet vállalni" emelte ki befejezésül Rókusz ezredes.