Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öt nap alatt négy brutális merényletsorozat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 6. 13:22

Legkevesebb 34 ember halt meg – közöttük nők és gyermekek -, s több mint százan megsebesültek kedden az iraki főváros több lakónegyedében elkövetett robbantássorozatban – közölték rendőrségi és kórházi illetékesek. Öt nap alatt ez volt a negyedik merényletsorozat Irakban.

A hat robbantás két nappal azután történt, hogy pokolgépes támadások sorát hajtották végre az iráni, valamint több arab és európai nagykövetség ellen, legalább negyven ember életét oltva ki, s több mint 200 embert sebesítve meg.

Az elmúlt öt nap során több mint száz ember halálát okozó erőszakos cselekmények olyan időszakban szaporodtak el az arab országban, amikor egy hónappal a parlamenti választások után továbbra sem tudni, ki alakít kormányt. A koalíciós tárgyalások még hónapokig eltarthatnak.

Egy rendőrségi illetékes előzőleg még azt közölte, hogy az összehangolt keddi robbanássorozatban tizenegy ember halt meg, és harminc a sebesültek száma. Az egészségügyi minisztérium egyik illetékese úgy tudta, hogy többek rekedtek az összedőlt házak romjai alatt.

A robbantások a főváros három északnyugati negyedét és a belvárost rázták meg. Egy öngyilkos merénylő az egykori brit nagykövetség előtt, a főváros szívében robbantotta fel magát – közölte egy belügyminisztériumi illetékes.

Iraki biztonsági források előre jelezték, hogy a felekezetek közti megosztottságra rávilágító március 7-i választások után ismét intenzívebbé válhat az erőszak. A két legtöbb szavazatot elért pártszövetség között minimális volt a különbség: az Ijád Allávi volt kormányfő vezette Iraki Blokknál mindössze két képviselői hellyel kapott kevesebbet a Núri al-Máliki leköszönő miniszterelnök vezette síita Jogállami Szövetség. A koalíciós tárgyalásokban minden jelentősebb párt részt vesz.