Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva nem kötelezi el magát teljesen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 6. 13:20

Moszkva egyoldalú nyilatkozatban rögzíti a START-III. szerződés csütörtöki prágai aláírásakor, hogy fenntartja magának a jogot a szerződés felmondására, ha az amerikai globális rakétavédelmi rendszer hatással lesz az orosz hadászati nukleáris erők hatékonyságára, és hogy ez mikor következik be, maga állapítja meg.

Az orosz külügyminiszter kedden Moszkvában újságíróknak nyilatkozva értékelte a csütörtökön Prágában az orosz és amerikai elnök által aláírni tervezett új, a nukleáris támadófegyverzet további csökkentését előirányzó START-szerződést. Lavrov emlékezetett arra, hogy a decemberben lejárt START-1 “számos tekintetben egyoldalú, Oroszország számára hátrányos jellegű volt, de ezeket a momentumokat kizárták az új szerződésből, az Oroszország és az Egyesült Államok közötti paritás biztosítva van".

Lavrov nyilatkozatában megerősítette, hogy Moszkva a prágai aláírásakor egyoldalú nyilatkozatban rögzíti, hogy fenntartja magának a jogot a szerződés felmondására, ha az amerikai globális rakétavédelmi rendszer hatással lesz az orosz hadászati nukleáris erők hatékonyságára, és maga állapítja meg, hogy ez mikor következik be. Ezzel Lavrov megismételve azt, amit pénteken Szergej Prihogyko, Dmitrij Medvegyev elnök tanácsadója mondott el a sajtó képviselőinek.

Az orosz külügyminiszter szerint az amerikai tervekben szereplő, regionális rakétavédelmi rendszerek telepítése nem fenyegeti az orosz hadászati nukleáris fegyverek hatékonyságát és a hadászati stabilitást. “Oroszország azonban figyelemmel kíséri majd e tervek megvalósítását, és amennyiben kiderül, hogy elérik a hadászati rakétavédelmi rendszer szintjét, és/vagy az orosz katonai szakértők úgy ítélik meg, hogy kockázatot jelentenek az orosz hadászati rakéták számára, akkor jogunk lesz majd élni azzal a kitétellel, amely a szerződésben foglaltatik" – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy e kérdésről megindult a párbeszéd az amerikai féllel.

Lavrov szólt arról is, hogy orosz megítélés szerint a hagyományos – nem nukleáris – robbanó töltetekkel felszerelt hadászati támadó fegyverek destabilizálják a helyzetet, Kifejtette, hogy az új START-szerződés minden hadászati fegyverre – a nukleáris és hagyományos robbanótöltetekkel felszereltekre – közös felső határ szab meg, és közös a felső küszöb a nukleáris és hagyományos robbanótöltetekre, valamint a hordozó eszközökre vonatkozóan is.

“Moszkva szerint az Egyesült Államoknak fel kell hagynia a hagyományos hadászati támadó fegyverek kifejlesztésével, s ezt a kérdést meg kell oldani, mert ettől függ a közös, globális hadászati stabilitás. … A nukleáris fegyvereket nem azért kell megsemmisíteni, mert éppen ezek nem tetszenek nekünk, hanem mert nem akarunk a világon látni semmilyen olyan fegyvert, amely destabilizálja a globális helyzetet" – mondta a miniszter, és hozzátette, hogy Oroszország erről tárgyalni szándékozik az Egyesült Államokkal.

Leszögezte, hogy “természetesen ideális esetben abszolút helyes lenne hozzálátni a fenyegetések közös értékeléséhez, közösen kidolgozni, milyen fenyegetésekkel állunk szemben, és ezek honnan jönnek, és csak aztán foglalkozni semlegesítésükkel".

Mindazonáltal Szergej Lavrov meggyőződésének adott hangot, hogy az új START-szerződés fontos lépést jelent az atomfegyverektől mentes világ felé vezető úton és erősíti az atomsorompót, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását.
Kijelentette, hogy az új szerződést a két államfő közötti megállapodás értelmében még áprilisban mindkét ország parlamentje elé terjesztik ratifikálásra.

Végül az orosz külügyminiszter hangsúlyozta: Moszkva javasolja, hogy hosszabb távon az orosz-amerikai START-szerződést nyissák meg más országok csatlakozása számára is. “Felszólítunk minden államot, s első sorban a nukleáris fegyverekkel rendelkező országokat, hogy csatlakozzanak a leszerelés érdekében tett orosz-amerikai erőfeszítésekhez" – mondta Lavrov.

Címkékjograkéta