Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Részt vesz-e Kína az iráni atomkonferencián?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 6. 13:18

Peking még nem döntött arról, hogy részt vesz-e az iráni szervezésű nemzetközi nukleáris leszerelési tanácskozáson – közölte keddi sajtótájékoztatóján a kínai külügyi szóvivő. Csiang Jü egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy “megkaptuk a meghívást, és még tanulmányozzuk azt”.

Ebből egyértelműen kiderül, hogy az ügyben a pekingi vezetés részéről még nem született döntés.

Teheránban az IRNA iráni hírügynökség Szaid Dzsalilire, a közelmúltban Pekingben járt iráni nukleáris főtárgyalóra hivatkozva korábban azt közölte, hogy április 17-18. között konferenciát rendeznek “Nukleáris energia mindenkinek, atomfegyver senkinek" címmel, amelyre összesen 60 országból hívtak meg résztvevőket, és Kína már elfogadta a meghívást.

A keddi pekingi szóvivői megjegyzést követően ez úgy értelmezhető, hogy Kína nyugtázta a meghívást, de részvételéről még nem döntött.
Teherán a konferenciát napokkal az április 12-13-ra összehívott washingtoni nukleáris biztonsági csúcstalálkozó utáni napokra tervezi. Ez utóbbin jelen lesz Hu Csin-tao kínai államelnök is.

Dzsalili pekingi látogatásán úgy nyilatkozott, hogy “Irán és Kína barátsága tovább folytatódik", és nem bocsátkozott találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában – ahol Kína állandó tagként vétójoggal rendelkezik – Peking támogatni fog-e egy Irán elleni újabb szankciós csomagot. Korábbi New York-i hírek szerint Kína hajlandónak mutatkozik egyeztetni az érintett öt másik ország képviselőivel a közeljövőre tervezett büntető határozat tartalmáról.

CímkékENSZjog