Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötmillió dollár atomtitkokért?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 15. 12:17

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) több mint 5 millió dollárt fizetett ki Sahram Amiri iráni atomfizikusnak, hogy információkat adjon át Irán nukleáris programjáról – írta a The Washington Post csütörtöki számában amerikai illetékesekre hivatkozva.

A lap írása szerint Amirinek nem kell visszafizetnie az összeget, de az Iránt sújtó pénzügyi szankciók miatt nem is juthat hozzá, miután befejezte a CIA-vel való “jelentős együttműködését", és hazatért.

A név nélkül nyilatkozók szerint a tudós azért hagyta el nagy hirtelenjében az Egyesült Államokat, mert attól tartott, hogy baja eshet Iránban élő családjának.

A CIA egyelőre nem fűzött megjegyzést a lap értesüléseihez. Az amerikai hírszerzés kiemelkedő figyelmet fordít az iráni atomprogramra, mert Washington félelmei szerint Irán nukleáris fegyver előállítására törekszik.

A washingtoni lap cikke utalt arra is, hogy Amiri több mint egy éven át szabadon élt az Egyesült Államokban, és a hírszerzés hasznavehető információkat kapott tőle. A The Washington Postnak nyilatkozó egyik illetékes azt állította, hogy az Amirinek átutalt pénzösszegek nagysága tükrözi azt, hogy az iráni atomtudós mennyire értékes információt adott át a hírszerzésnek.

Irán állítása szerint Amirit amerikai ügynökök rabolták el tavaly júniusban Szaúd-Arábiában a medinai zarándoklata idején, majd az Egyesült Államokba vitték.

Amiri csütörtöki hazatérte után tett nyilatkozatában – megerősítve a teheráni állítást – arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban durva “szellemi és fizikai kínzásnak" vetették alá. Hozzáfűzte, hogy a CIA 50 millió dollárt ajánlott neki, hogy az Egyesült Államokban maradjon.

Címkékzarándoklat