Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Óvodakezdés a „Martonfalviban”

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hdgy. |  2010. szeptember 3. 11:23

Laktanya látogatást is terveznek az óvónők a Martonvalvi úti alapítványi óvoda nagycsoportosaival. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és az óvoda megállapodásának értelmében a katonaszülők gyermekei közül huszonnégyen ebben az intézményben kezdik meg az évet.

Korpai Beáta óvodavezető nagyon büszke a nyitottságra, a jó hangulatra, az életszerű környezet kialakítására. Elmondása szerint színesíti az ovisok életét és a másság elfogadására, teszi őket alkalmassá az, hogy honvédségi dolgozók csemetéi mellett, izlandi, kínai, és egy amerikai család gyermekei is járnak az intézménybe. A családok az augusztus végi szülői értekezleten már megismerkedhettek az óvónőkkel, a gondozónőkkel, és az intézmény valamennyi dolgozójával.
Kis-, középső- és nagycsoportban kezdik meg az évet a katonaszülők gyermekei, akik számára az együttműködési megállapodás az iskolakezdésig garantálja a férőhelyet.

Az intézmény vezetője örömmel számolt be arról, hogy a civil szülők már az első napokban érdeklődtek arról, mikor látogathatják meg a gyerekek a debreceni helyőrséget. Így a nagycsoportosok az ősszel, a középsősök, pedig tavasszal ismerkednek meg a Laktanyával.

1595906753
 

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok kezdeményezése alapján a dandár és az óvoda fenntartója közötti együttműködési megállapodás értelmében, a havi alapítványi díjat a dandár állja. Ebbe az összegbe nem tartozik bele a térítési díj, amelyet a szülők fizetnek.
Főként a missziókban szolgálatot teljesítők családját támogatja ezzel a dandár, hiszen sokat jelenthet nekik, hogy azonos intézményben tudhatják biztonságban gyermekeiket. Így gyakrabban találkoznak, több lehetőségük adódik arra, hogy közös problémáikat megbeszéljék. Fontos, hogy a gyermekek érzelmi háttere, életkörülménye hasonló: egyik szülőjükről akár hónapokra is le kell mondaniuk.

Ezen kívül a nem Debrecenben élő, de az itteni helyőrséghez vezényelt katonáknak is nagy könnyebbséget jelent, hogy nem kell egy ismeretlen városban óvodát keresniük. A gyakorlatok, kiképzési feladatok változó időpontjai miatt lehetséges, hogy a szülők nem a megszokott, hanem az átlagostól különböző időpontokban tudják hozni-vinni a kicsiket. Így nekik is jó, ha ilyen szempontból is össze tudnak tartani. Mindemellett az óvoda családbarát napirendje rugalmasan alkalmazkodik a családok életritmusához.

1595906753