Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

PAK FA: Minden a tervek szerint halad

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / ITAR-TASSZ |  2012. február 11. 13:11

A T–50 (PAK FA) orosz, ötödik generációs vadászrepülőgép három prototípusa napjainkig több mint 120 felszállást hajtott végre. A hírt Mihail Pogoszjan, az Egyesített Repülőgépgyártó Vállalat (OAK) vezérigazgatója mondta el a sajtó képviselőinek.

Elmondása szerint 2012-ben a negyedik prototípus is csatlakozni fog a repülési tesztek végrehajtásához. „2013-ban megkezdjük a szerelősor összeállítását. Minden a tervek szerint halad" – mondta Pogoszjan.

Az előzetes tervek szerint a negyedik prototípus is az elmúlt év végén kezdte volna meg a repülési teszteket. Az első két prototípus jelenleg a Moszkva mellett található Zsukovszkij repülőtéren működő, Gromovról elnevezett repülő-kutató intézetben végzi a kísérleti repüléseket. Az első prototípus 2010 januárja, míg a második 2011 márciusa óta repül. A tervek szerint a T–50 tesztrepülési sorozata ebben az évben befejeződik.

Az orosz védelmi minisztérium és a típus fejlesztője, a Szuhoj cég közötti megállapodás értelmében az első tíz T–50 típusú vadászrepülőgépet a Lipeckben működő harci alkalmazási és átképzőközpont kapja meg, ahol tovább folytatódik a tesztsorozat. Napjainkban az orosz katonai vezetés 60 darab gép beszerzését tervezi mindamellett, hogy az orosz légierő igényét mintegy 150 darab T–50-re (PAK FA) becsülik.

1595931322