Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán nem vesz részt a vizsgálatban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 3. 20:13

Pakisztán nem akar részt venni a múlt szombati afganisztáni határőrposztot ért, 24 pakisztáni katona halálát okozó, téves NATO-támadás kivizsgálásában, közölte Washingtonban George Little, a Pentagon szóvivője. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok üdvözölné a pakisztáni részvételt a támadás vizsgálatában, mivel a Pakisztánhoz fűződő viszony továbbra is fontos Washington számára.

A pakisztáni hadsereg vezérkari főnökének, Asfak Kajani tábornoknak arra a fenyegetésére, hogy csapataik viszonozni fogják a tüzet, ha újabb NATO-támadás érné őket, a Pentagon nem kívánt reagálni.

Iszlámábád a NATO tragikus kimenetelű támadása után úgy határozott, hogy felülvizsgálja az Egyesült Államokkal és a NATO-val kötött minden megállapodását. Ennek részeként már szombaton lezárták az afganisztáni NATO-erők két legfontosabb utánpótlási útvonalát. Pakisztán emellett közölte, hogy nem vesz részt a december 5-ére Bonnba tervezett nemzetközi Afganisztán-konferencián. Az incidens pontos körülményei egyelőre nem ismeretesek. A The Wall Street Journal pénteken azt jelentette. hogy a pakisztáni hadseregnek tudnia kellett a készülő támadásról, iszlámábádi tisztségviselők viszont azonnal cáfolták ezt a jelentést.