Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán sikeres rakétakísérletet hajtott végre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 10. 20:06

Sikeres kísérletet hajtott végre Pakisztán május 10-én, csütörtökön Hatf-III típusú, nukleáris töltet hordozására is alkalmas rövid hatótávolságú rakétájával – közölte a pakisztáni hadsereg. A tájékoztatás szerint a 290 kilométeres hatótávolságú rakétát a stratégiai erők parancsnoksága által tartott éves gyakorlat utolsó napján próbálták ki.

Pakisztán két héten belül már másodszor tesztelt rakétát. Április 25-én sikeresen kipróbált egy atomtöltet hordozására alkalmas, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát. A Hatf-IV (Sahín-1A), amely egy korábbi típus megnövelt hatótávolságú változata. A korábbi verzió maximum 750 kilométer távolságban lévő célpont leküzdésére volt képes, az új változat hatótávolságát azonban nem közölték.

Iszlámábád előzetesen figyelmeztette Újdelhit és más országokat, hogy ballisztikus rakétát készül tesztelni.

Pakisztán 1998 májusában kísérleti atomrobbantást hajtott végre, néhány nappal azután, hogy vetélytársa, India is ilyen kísérletet végzett. A két dél-ázsiai ország 1947-es függetlenné válása óta három háborút vívott egymással. Mindkét ország rendszeresen hajt végre rakétakísérletet, s nem valószínű, hogy a mostani kísérlet miatt növekedne közöttük a feszültség.