Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel volt az ütközéshez egy norvég P-3 és egy orosz MiG-31

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. május 10. 18:53

A norvég Andoyposten újság beszámolója szerint áprilisban majdnem összeütközött a levegőben egy P–3 Orion típusú tengerészeti járőrgép, illetve az orosz jégierő egyik MiG–31 Foxhound elfogóvadász repülőgépe.

A norvég Orion a Barents-tenger felett járőrözött, mikor is találkozott a MiG–31-essel: ebben még nem is lenne semmi furcsa, hiszen például a skandináv ország F–16-osai is rendszeresen azonosítanak főként orosz hadászati bombázókat, amelyek betévednek Norvégia légterébe. A mostani esetre azonban magyarázatot várnak az orosz féltől.

A MiG–31-es első észlelésekor a két repülőgép még megfelelő távolságban repült egymástól, ezt követően azonban az orosz elfogóvadász eltűnt az Orion személyzetének „szeme" elöl, nem sokkal később pedig a járőrgép mögött bukkant fel ismét. A személyzet elmondása szerint az orosz gép veszélyesen közel repült az Orionhoz, és sebessége alapján sem kellett volna sok az összeütközéshez. Az ütközés szerencsére nem következett be, a P–3 Orion röviddel az ijesztő élmény után visszatért bázisára.

Az esetet követően a Norvég Királyi Légierő nemtetszésének adott hangot, a kommunikációs részleg beszámolója szerint magyarázatot várnak Oroszországtól.

1987 szeptemberében hasonló eset történt a két fél között: akkor egy norvég P–3 tengerészeti járőrgép ütközött össze egy szovjet Szu–27-essel szintén a Barents-tenger felett. Az ütközés során mindkét gép megrongálódott, ennek ellenére sikeresen le tudtak szállni, személyi sérülés nem történt.

1595935535

Norvég P-3 Orion