Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán tisztogató műveletet indított az afgán határ közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 6. 10:24

A pakisztáni hadsereg harci helikopterek támogatásával tisztogató műveletet indított az Afganisztánnal határos, törzsek uralta vidéken, hogy kifüstölje az állam és a biztonsági erők ellen háborút hirdető tálibokat – közölték pakisztáni biztonsági illetékesek július 5-én, kedden.

Az északnyugat-pakisztáni Kurram körzetben vasárnap indították el a tisztogató műveletet annak nyomán, hogy egyes hírek szerint a rettegett Hakkani-hálózat tűzszüneti megállapodást kötött a helyi harcosokkal. A tálibokkal szövetséges afganisztáni és pakisztáni lázadókból álló Hakkani-hálózat tranzitként akarja használni a területet az Afganisztánban állomásozó NATO-erők elleni támadások végrehajtásához.

A pakisztáni hadsereg azonban valószínűleg inkább a pakisztáni tálibokra vadászik.

Számos elemző szerint Iszlámábád az Egyesült Államok kérésének dacára is vonakodik a Hakkani-hálózat elleni támadástól, egyrészt azért, mert a csoport sokkal inkább afganisztáni, mintsem pakisztáni célpontokat támad, másrészt pedig történelmi szálakkal kötődnek egymáshoz.

A hálózat alapítója, Dzsalaluddin Hakkani Afganisztán szovjet megszállása (1979-1989) idején szerzett magának nevet az ellenállási mozgalomban, akkoriban az Egyesült Államok és Pakisztán kulcsfontosságú szövetségesének számított. Jelenleg azonban a Hakkani-hálózatot tekintik az egyik legjelentősebb veszélyforrásnak az Afganisztánban állomásozó amerikai egységek.

A pakisztáni erők Kurram három körzetében indítottak műveletet, de nem ütköztek nagyobb ellenállásba. Az érintett területekről négyszáz család elmenekült a kormány által működtetett táborba, de sokan inkább a maradást választották.

Kurramban évek óta tart az erőszak a síita és szunnita muzulmánok között, és a terület egyben az iszlamista fegyveresek erődítménye is. Egyes jelentések szerint a Hakkani-hálózat az észak-vazirisztáni törzsi területről irányított át ide fegyvereseket. Kurramon keresztül vezet az egyetlen út, amely a törzsi vidékeket összeköti Pesavárral, Északnyugat-Pakisztán első számú városával.

Az amerikai hadsereg kedd este pilóta nélküli robotrepülőgépekkel mért csapást Észak-Vazirisztánra, amelynek északi csücske Kurram körzettel, a nyugati oldala pedig Afganisztánnal határos. Három rakétát lőttek ki egy házra Mir Ali városban, s ennek következtében négy lázadó vesztette életét. Egyes források hat halottról beszélnek, s közlésük szerint több áldozat külföldi volt.

Miután egy amerikai kommandó május 2-án megölte a Pakisztánban rejtőzködő Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorhálózat vezetőjét, az amerikai erők a pakisztáni tiltakozás ellenére is fokozták a pakisztáni törzsi vidékeket célzó légi támadásokat. Júniusban 88 lázadóval végeztek pilóta nélküli robotrepülőgépekről indított rakéták.