Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Palesztin fegyveres lőtt agyon egy 18 éves izraeli katonát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. október 10. 20:12

Lelőttek Kelet-Jeruzsálemben egy 18 éves izraeli katonát a hét végén, az izraeli hatóságok három embert letartóztattak – közölték hivatalos források október 9-én, vasárnap.

A gyanúsított egy palesztin menekülttábor mellett lévő katonai ellenőrzőpontnál nyitott tüzet az ott posztoló katonákra szombat este, egy nappal az egyhetes zsidó ünnep, a szukkót kezdete előtt, amikor hagyományosan több tízezer zarándok érkezik Jeruzsálembe.

A 18 éves lány, Noa Lazar életét nem tudták megmenteni, további három katona megsebesült, egyikük súlyosan. Jaír Lapid izraeli miniszterelnök részvétét fejezte ki a családnak. „Nem nyugszunk, amíg elő nem kerítjük a gyilkost” – szögezte le. Jichák Hercog államelnök szintén mély megrendülését fejezte ki, hozzátéve, hogy a közelgő ünnep öröme „rettenetes gyásszá vált”.

Ugyancsak szombaton az izraeli erők megöltek két palesztin tinédzsert a ciszjordániai Dzsenínben végrehajtott razzia során. A hadsereg Twitteren közzétett tájékoztatása szerint a razzia során több tucat palesztin robbanóanyagokkal és Molotov-koktélokkal támadta az izraeli erőket, valamint lövéseket adott le rájuk, a biztonsági erők pedig viszonozták a tüzet.