Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terítéken a biztonsági kérdések

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: a minisztérium felvétele |  2022. október 10. 19:32

A montenegrói Budvában megrendezett biztonságpolitikai fórumon vett részt a honvédelmi tárca védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára. Hajnik László megbeszélést folytatott a konferencián megjelent biztonsági szakértőkkel. Megvitatták a regionális és globális trendeket, az aktuális kihívásokat. Idén a konferencia panelbeszélgetéseinek és előadásainak fő témái között szerepeltek – többek között – a Nyugat-Balkán térséget érintő biztonsági kihívások

44650AD3-E90D-481D-BD62-4B7AE2403811

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a tárca képviseletében részt vett az október 6-8. között, a montenegrói Budvában megrendezett 12. TO BE SECURE Forum (2BS) elnevezésű biztonságpolitikai konferencián. A rendezvény a Montenegrói Atlanti Tanács által 2011-től évente megrendezett biztonságpolitikai konferencia, amit hagyományosan Budvában tartanak.

A konferencia a globális, euroatlanti és a délkelet-európai biztonság kérdéseivel foglalkozik, azon a NATO és a szövetség tagországainak delegáltjai mellett a délkelet-európai és a Nyugat-Balkán térségének biztonságpolitikai szakértői és más magas rangú tisztviselői is részt vettek. A rendezvény állam- és kormányfőket, minisztereket, parlamenti képviselőket és diplomatákat, nemzetközi szervezetek képviselőit és biztonsági szakértőket hoz össze, hogy megvitassák a regionális és globális trendeket, aktuális kihívásokat. Az idei konferencia panelbeszélgetéseinek és előadásainak fő témái között szerepeltek – többek között – a Nyugat-Balkán térséget érintő biztonsági kihívások, a térség európai integrációs perspektívája, valamint az ukrajnai háború.

A konferencia margóján Hajnik László helyettes államtitkár megbeszélést folytatott montenegrói partnerével, Rajko Pešić vezérőrnagy, védelempolitikai igazgatóval. A tárgyaláson a felek megvitatták a Nyugat-Balkán régiót érintő főbb biztonsági kihívásokat és egyeztettek a kétoldalú katonai együttműködés fejlesztési lehetőségeiről. Hajnik László hangsúlyozta, hogy hazánk számára a Nyugat-Balkán stabilitása és biztonsága prioritás, ebben a tekintetben fontos partnerként tekintünk Montenegróra. Kiemelte azt is, hogy elkötelezettek vagyunk a Montenegróval meglévő kiegyensúlyozott kétoldalú katonai kapcsolatok további elmélyítése, illetve a védelmi területen történő együttműködés fejlesztése iránt.