Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Palesztin megbékélés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 5. 8:07

„Az aláírás megtörtént, mindenki aláírt” – közölte Nabíl Saat, a Fatah palesztin mozgalom magas rangú tisztségviselője május 4-én, szerdán Kairóban, röviddel azelőtt, hogy megkezdődött a palesztinközi megbékélésről szóló egyezmény megkötése alkalmából rendezett ünnepség.

A Fatahot vezető Mahmúd Abbász palesztin elnök és Háled Mesaal, az iszlamista Hamász damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetője a ceremónián szentesítette az egyezséget, amelyet már minden palesztin frakció képviselője aláírt.

A két fő rivális szervezet, a Fatah és a Hamász vezetője – egyelőre nem tisztázott okból – nem látta el kézjegyével a dokumentumot, helyettük a Fatah részéről Azzám al-Ahmad, a Hamász részéről Músza Abu Marzúk írta alá.

A késedelmes kezdés oka állítólag egy protokolláris kérdés volt, az, hogy Háled Mesaal fenn üljön az emelvényen együtt Mahmúd Abbásszal vagy pedig lenn a többi frakcióvezetővel és küldöttel – közölte név nélkül egy palesztin forrás.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár magas rangú küldöttet menesztett Kairóba az eseményre Robert Serry közel-keleti megbízott személyében – közölte Martin Nesirky szóvivő. Az izraeli kneszet tíz arab képviselője közül három részt vesz a rendezvényen: Ahmed Tibi, Mohamed Barake és Talab Szane.