Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pályakezdő tisztek fogadása Debrecenben

Szöveg: Illyés Edit |  2008. szeptember 1. 10:29

Idén tíz katonával bővült a MH 5. Bocskai István Lövészdandár tiszti állománya. Ennyien kapták meg ugyanis első beosztásukat a debreceni alakulatnál. Az államalapítás ünnepén avatott fiatal hadnagyokat Kovács József dandártábornok, a dandár parancsnoka augusztus 28-án köszöntötte a Kossuth-laktanyában.

A dandárparancsnok elmondta: az ifjú hadnagyok az avatásukkal egyidőben a Magyar Honvédség gerincét képző állományhoz, vagyis a honvédség tiszti karához csatlakoztak.

Az alakulathoz kerülő tisztek a következő napokban a személyügyi és pénzügyi tájékoztató mellett felkészítést kapnak az őr és ügyeleti szolgálatok rendszeréből, valamint meghallgatják a munka, környezetvédelmi és jogi tájékoztatót.

A beilleszkedés elősegítése érdekében minden fiatal hadnagy egy „mentor" mellé kerül, aki mellett megismerheti saját alegységét, leendő beosztottait, valamint képet kaphat a dandár működéséről. Ezalatt a mentori időszak alatt „árnyékbeosztásokat" látnak majd el, így segítik az alegység munkáját, de a vezetői felelősség alól még mentesülnek. A mentorok – akiket a tapasztalt tisztek köréből jelölnek ki – felhatalmazást kapnak a leendő vezetők „vizsgáztatására" is.

A dandár parancsnoksága a kötelező előírások és jogszabályok ismertetésén túl arra is figyelmet fordított, hogy a helyi kulturális életet megismertettesse a fiatal kollégákkal, akik a napokban megtekintik a laktanya csapatmúzeumát és Debrecenben nevezetességeit.
Ezt követően Hódmezővásárhelyen is sor kerül egy laktanyabejárásra, ugyanis egyikük ebben a helyőrségben teljesít majd szolgálatot.

Szeptemberbe pedig, tapasztalatszerzés céljából részt vesznek a Bevetési Irány 2008 gyakorlaton, ahol már mindenki a leendő beosztására készül fel.