Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonazenekari találkozó Szolnokon

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. szeptember 1. 10:20

Tizenharmadik alkalommal rendeztek katonazenekari találkozót Szolnokon az elmúlt hétvégén. A városban hagyomány, hogy szeptember 1-jéhez – a Város Napjához – kötődő rendezvénysorozat kiemelt produkciója a katonazenészek látványos műsora.

A házigazda a szolnoki légierő zenekar volt. De természetesen más katonazenekarok is jelen voltak. Fellépett péládul a hódmezővásárhelyi helyőrség zenekar, de ott volt a kaposvári helyőrség zenekar is. Szolnoki találkozón először zenéltek a szentendrei fúvósok.

1595879484
Kora délután térzenéket tartottak a megyeszékhely különböző pontjain. Játékuk hallatán, ha nem is állt le, de lelassult a forgalom, az érdeklődők körbevették „rezeseket".
A fellépőket népes számú közönség köszöntötte. A harminckilenc éve alakult szolnoki légierő zenekar története szorosan kötődik a városéhoz. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába tartozó fúvósok számos állami, önkormányzati rendezvényen zenélnek. Rendszeresen tartanak koncerteket nem csak Szolnokon, hanem a megye más településein is. Jó kapcsolatot alakítottak ki a civil lakossággal, legutóbb Németországban koncerteztek. Húsvét és karácsony tájékán ajándékkoncertre hívják a helyőrség polgárait. Állandó hallgatóság, törzsközönségük született.
Péntek délután, a zenekarok két irányból vonultak be a város nemrég felújított főterére.

A hagyományokhoz híven, Márki Sándor: Fesztivál fanfár című szerzeményével kezdődött a program. A megnyitóbeszédet Lamos Imre dandártábornok, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, helyőrségparancsnok mondta el.
Az egyesített zenekart az első műsorblokkban a négy együttes karmesterei felváltva vezényelték.
Mint minden évben, az idén is a szakalaki bemutatók varázsolták el a közönséget. Fergeteges jókedvet teremtve vívta ki mind a négy muzsikus gárda az elismerő tapsot.

A záró harmadban Csizmadia Zsolt ezredes a MH főkarmestere és Kovács Tibor alezredes a MH Központi Zenekarának karmestere dirigálták a zenekarok előadását.
A kivonulást követően az ELTE Néptáncegyüttese szórakoztatta a Kossuth térre látogatókat. A rendezvény fővédnöke Tömböl László mérnök altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka volt.

1595879484