Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta: Irán még nem döntött az atombomba megépítéséről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 17. 20:42

Irán folytatja az urándúsítást, de az amerikai hírszerzés értesülései szerint még nem hozott végleges döntést atomfegyver kifejlesztéséről – mondta el Leon Panetta amerikai védelmi miniszter és James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató február 16-án, csütörtökön kongresszusi bizottságok előtt.

Leon Panetta a képviselőház közbeszerzési bizottságának védelmi albizottsága, James Clapper pedig a szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottsága előtt beszélt az iszlám köztársaság feltételezett szándékairól.
A 16 amerikai hírszerző szolgálat működésének összehangolásáért felelős nemzeti hírszerzési igazgató elmondta: az atomfegyver kifejlesztéséről Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah dönt, és nem Mahmúd Ahmadinezsád elnök. Hamenei pedig „költség-haszon elemzés alapján" fogja meghozni a döntést, vagyis Irán „nem akar atombombához jutni bármi áron" – mondta James Clapper. Hozzátette, ez felértékeli a szankciók jelentőségét; reális az a várakozás, különösen a közelmúltban elfogadott újabb szankciók – az iráni központi bank külföldi forrásainak befagyasztása – fényében, hogy változni fog a teheráni politika.

1595931627
Az amerikai hírszerzési igazgató úgy fogalmazott: műszakilag lehetséges, hogy Irán egy vagy két éven belül atomfegyverre tegyen szert, ha a teheráni vezetés meghozza ezt a döntést, „gyakorlatilag azonban ez nem valószínű".
Clapper és a katonai hírszerzés vezetője, Ronald Burgess altábornagy egyaránt úgy nyilatkozott, nem hiszik, hogy Izrael eldöntötte volna, hogy megtámadja Iránt.

Az elmúlt időszakban többek között Ehud Barak izraeli védelmi miniszter és több tábornok is célozgatott arra, hogy Izrael támadást indíthat Irán ellen.
Burgess a hormuzi-szoros lezárására vonatkozó teheráni fenyegetőzésekre utalva azt mondta, a katonai hírszerzés szerint csekély a valószínűsége, hogy Irán maga kezdeményezzen vagy szándékosan provokáljon konfliktust.
James Clapper hírszerzési igazgató kitért arra is: megítélésük szerint a síita Irán egyfajta kényszerházasságban él a szunnita al-Kaidával; Teherán valószínűleg úgy gondolja, adott esetben fel tudja használni a terroristahálózatot arra, hogy Irán helyett járjon el.

Az al-Kaida robbantott Szíriában?

Valószínűleg az al-Kaida iraki ága hajtotta végre Szíriában az elmúlt hetek öngyilkos robbantásos merényleteit és a terrorszervezet tagjai beszivárogtak a Bassár el-Aszad rezsimje ellen harcoló ellenzéki erők soraiba – jelentette ki James Clapper, amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója.

A december óta Damaszkuszban és Aleppóban elkövetett pokolgépes támadások „az al-Kaida-típusú támadások minden jegyét magukon viselik" – mutatott rá a szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottsága előtt Clapper.

„Úgy gondoljuk, hogy az iraki al-Kaida Szíria felé terjeszkedik" – mondta Clapper, aki 16 amerikai hírszerző szolgálat működését koordinálja.

1595931628
A hírszerzési főnök kijelentései megerősítették azokat az amerikai tisztségviselők által korábban tett nyilatkozatokat, amelyek szerint Washington az al-Kaida kezét gyanítja egyes szíriai robbantások mögött, miután a terrorszervezet első embere, Ajman az-Zavahri egy videó-üzenetben támogatásáról biztosította az Aszad-rezsim elleni felkelést. Az iraki belügyminiszter-helyettes február elején kijelentette, hogy az al-Kaida Irakból Szíriába csoportosítja át militánsait és fegyvereit.

Clapper aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a terrorszervezet észrevétlenül beszivárgott a megosztott szíriai ellenzék soraiba. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter, aki csütörtökön fogadta német kollégáját, Thomas De Maiziere-t, osztotta a hírszerzési főnök aggályait, de kijelentette: egyelőre nem lehet tudni, milyen hatást gyakorol az al-Kaida a szíriai ellenzékre.

James Clapper egyébként hangot adott meggyőződésének, hogy az Aszad-rezsim, amint azt az elnyomó intézkedési is mutatják, képes kitartani, az ellenzék pedig megosztott, így a kialakult patthelyzet aligha oldódik meg egyhamar. A kémfőnök azt mondta, az amerikai hírszerző szolgálatok megfigyelés alatt tarják a szíriai vegyifegyver-raktárak kiterjedt hálózatát, amely sokkal jelentősebb, mint a megdöntött líbiai vezető, Moammer Kadhafi hasonló arzenálja volt.