Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2013. április

2013. április 12. 9:12

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

Az ember, akinek két sírja van

1595952327
Bár a magyar tüzérség „hivatalosan" éppen 100 éve létezik, a fegyvernem hazai hagyományai lényegesen mélyebben gyökereznek, történetének talán legdicsőségesebb korszaka pedig az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idejére tehető. E másfél év egyik legnagyobb alakja volt Psotta (vagy Psota) Mór ezredes. Görgei Artúr tábornok tüzérségének parancsnoka ma már a Fiumei úti temetőben alussza örök álmát, akárcsak egy másik tüzér, Schittenhelm Ede, akinek ugyanakkor közterületen is van egy síremléke.

PRT-krónika

Hazatérés

Hazatért Afganisztánból az MH PRT utolsó váltása, melynek állományát a meghívott vendégek, a diplomaták, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetői, a korábbi PRT-parancsnokok, valamint a családtagok jelenlétében Orbán Viktor miniszterelnök köszöntötte Budapesten, a Liszt Ferenc repülőtéren.

Táborzárás

Az afganisztáni Pol-e Khomriban hat és fél esztendőn keresztül szolgálatot teljesített MH PRT hazatelepítése háromszintű, komplex, légi, vasúti, közúti és vízi szállítást is magában foglaló logisztikai műveletet igényelt, melynek részleteiről Schmidt Zoltán ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai műveleti főnöke és Bárdos Antal ezredes, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka beszélt magazinunknak.

Nagyvilág

Missziós hírek

A missziók elmúlt hónapjának eseményeit összefoglaló rovatunkban hírt adunk – többek között – az EUFOR ALTHEA leköszönő törzsfőnöke, Siposs Ernő Péter dandártábornok részére adományozott osztrák kitüntetésről, a ciprusi medálparádéról, illetve arról, hogy megérkezett az afganisztáni műveleti területre a Magyar Honvédség Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens 2. váltása.

Radar

Egyebek mellett az Afgán Nemzeti Hadsereg harcjármű-beszerzéséről, a Szaúdi Királyi Légierő második Airbus A330 MRTT légi utántöltő és szállító repülőgépének átadásáról, illetve az amerikai haderő robbanásvédett gumikerekes páncélozott szállítójárműveinek hadrendben tartása kapcsán kialakult bizonytalanságról olvashatnak nemzetközi katona- és biztonságpolitikai híreink között.

Haderő

Hazai pályán

A kecskeméti repülőnapot beharangozó sorozatunkban ezúttal Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnemének főnöke enged bepillantást a légibemutatók kulisszatitkaiba.

Seregszemle

Márciusban történt

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótáinak levegő-föld éleslövészetéről, az MH 25. Klapka György Lövészdandár vasúti szállítási módszertani foglalkozásáról és Vargha Tamás parlamenti államtitkár amerikai útjáról is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.

Alakulatalapító

Cseklán István alezredes eredetileg vadászpilótának készült, a sors azonban úgy hozta, hogy ehelyett egy új fegyvernem meghonosításában játszott fontos szerepet.

Tettük a dolgunkat

A március 14-étől csaknem a hónap végéig tartó rendkívüli időjárás az ország egész területén komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben és az áramellátásban. A Magyar Honvédség kijelölt erőinek a mentésben, a katasztrófahelyzet következményeinek felszámolásában való részvételéről dr. Benkő Tibor vezérezredest, a Honvéd Vezérkar főnökét kérdeztük.

Tábori posta

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Honvédelmi kötelék néven indított új programot, melynek célja, hogy felkeltse a fiatalok figyelmét a honvédelemhez kapcsolódó értékek iránt, erősítse a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatát, népszerűsítse a sportot és az egészséges életmódot. A program „arca" Marosi Ádám főhadnagy, olimpiai bronzérmes öttusázó.

Százéves katonaváros

MH Bakony Harckiképző Központ, Várpalota: innen, azaz a Kossuth-laktanya elől indul cikkünk képzeletbeli, kerek száz esztendőt felölelő időutazása. Ugyanis éppen ennyi éve nevezheti magát Várpalota katonavárosnak.

Életmentők

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Maléter Pál Rendészzászlóaljának katonái gyors és szakszerű segítségnyújtással előztek meg egy lehetséges tragédiát az M5-ös autópályán.

Haditechnika

A mostohatestvér

A márciusi havazás és hófúvás előidézte katasztrófahelyzetben a Magyar Honvédség bevetette az egyik kevésbé ismert lánctalpasát, a VT–72B műszaki mentő harcjárművet is.

Erőnyerő

Oroszország dollár milliárdokban mérhető, az összes haderőnemet érintő fejlesztési tervekkel vágott neki az idei esztendőnek. A meglévő repülőgépek, harckocsik, hajók és más haditechnikai eszközök modernizálása mellett számos új vagy továbbfejlesztett rendszer áll hadrendbe.

Hátország

Újjászületés

Hosszú politikai és szakmai viták után 1913. március elsején ismét létrejött az önálló magyar tüzér fegyvernem, amelynek újjáélesztésétől nem véletlenül ódzkodtak annyira az osztrákok: emlékeikben ugyanis még élénken élt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc honvédtüzérségének remek teljesítménye.

Nem születtünk katonának…

Milyen képességek birtokába kerül az az újságíró, aki az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljnál a saját bőrén tapasztalhatja meg a gyorsreagálású katona kiképzésének egy napját?

Ha kell, izzad, ha kell, fázik…

A Pécsi Tudományegyetem egyik laboratóriumában azt vizsgálják, hogy a Magyar Honvédségben rendszeresített katonai ruházat milyen komfortérzetet biztosít viselőjének. A kísérletsorozatban fontos szerepet játszik a speciális képességekkel felruházott Béla is.

Nemzeti Honvéd

A Honvéd Együttes a 2011-es Prima Primissima-díj után tavaly újabb komoly elismerésben részesült: „nemzeti" minősítést kapott az előadó-művészeti intézmények minősítési besorolásakor.

A nulláról indulva

Az első világháború után önálló lábra állt magyar katonai térképész szervezetnek alig egy évtized kellett ahhoz, hogy nemzetközi szinten is jegyzett, modern eszközökkel rendelkező, a legfejlettebb eljárásokat alkalmazó intézménnyé váljon. Ezt az időszakot a frankhamisítási ügyben játszott szerepük teszi még színesebbé.

Közérdekű

A március 15-e alkalmából kitüntetettek, elismerésben részesültek névsorát, illetve a 2013. február 18. és március 15. között elhunyt nyugállományú katonák és honvédségi közalkalmazottak neveit olvashatják összeállításunkban.

Könnyes mosoly

Búcsúzunk kollégánktól, Zilahy Tamás nyugállományú őrnagytól, katona-újságírótól.