Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Páros verseny - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. november 14. 9:42

Kisebb, a korábbi változatoknál nehezebben észlelhető, minden eddiginél pontosabb csapásmérésre képes és távolabbi célpontok ellen is hatékony hadihajók – ez az irány rajzolódik ki, ha a következő évtizedek haditengerészeti fejlesztéseit vesszük górcső alá. A modernizáció tekintetében a tempót két ország, az Amerikai Egyesült Államok és Kína diktálja, s persze hozzájuk köthető a legyártott úszóegységek nagyobb hányada is.

MH_2022_11_boritó

A haditengerészetek csapásmérő kötelékeinek alapjául szolgáló repülőgép-hordozók piacán négy meghatározó szereplő maradt: az egyértelmű mennyiségi és minőségi fölényét őrző amerikaiak, a feltörekvő kínaiak, továbbá két európai nemzet, Nagy-Britannia és Franciaország. Az Egyesült Államokban a Gerald R. Ford-osztály jelenti a jövőt: a Nimitz-osztályt nyugdíjba küldő hordozókból a jelenlegi tervek szerint tíz példány épül majd. Új fejlesztésű nukleáris meghajtás, elektromágneses, hajszálpontosan szabályozható katapultok és fékezőrendszer, a magas fokú automatizáltságból adódóan kisebb létszámú személyzet, az F–35C Lightning II-esekre szabott fedélzet és hangárok jellemzik ezeket a korszerű egységeket, amelyeken egyenként 90 gépes hajófedélzeti repülőezred fog szolgálni.

A kínai válasz sem késlekedhet, bár ők még csak tanulják a tengeri hadviselés ezen összetett módját. Jelenleg két hordozóval rendelkeznek: a kalandos módon megszerzett, majd átépített LIAONING (Type 001) – a szovjet Kuznyecov-osztály egykor RIGA és VARJAG néven is ismert egysége –, illetve a hazai gyártású SHANDONG (Type 002) áll már hadrendben.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 11-én megjelent számában!