Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pártatlan vizsgálatot követel Netanjahutól a francia elnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 7. 6:22

Nicolas Sarkozy francia elnök arra kérte vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy fogadjon el egy “hiteles és pártatlan vizsgálatot” a Gázai övezetbe segélyszállítmányt vivő flottilla elleni izraeli fellépés ügyében – közölte a párizsi elnöki hivatal.

A két vezető telefonbeszélgetéséről kiadott közlemény szerint Sarkozy arra kérte Netanjahut, hogy tegyen eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) felhívásainak a “szabadság flottillájával" szembeni izraeli, kilenc halottat követelő akció körülményeinek kivizsgálására. Az elnök jelezte, hogy Franciaország kész részt venni a vizsgálatban.

“A Gázai övezetben kialakult helyzetet illetően az államfő azt hangsúlyozta, hogy sürgősen véget kell vetni a blokádnak" – folytatódik a közlemény.

Sarkozy olyan mechanizmusokat javasolt, “amelyek szavatolhatják Izrael biztonságát, és biztosíthatják az övezet ellátását, tiszteletben tartva a Palesztin Hatóság illetékességét".

A francia államfő a továbbiakban “felszólított a palesztinok és az izraeliek közötti békefolyamat mielőbbi felújítására, hogy egyezményes alapokon megszülethessen a kétállami megoldás, Izrael és Palesztina egymás mellett élése békében és biztonságban".

CímkékENSZvizsga