Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszonegyedszerre folyik a komplex felkészítés

Szöveg: Darabont Dezsõ szds. |  2010. június 7. 8:28

Immár huszonegyedik alkalommal kerül megrendezésre az MH Műveleti Központ szervezésében Szolnokon a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban a Nemzetközi Katonai Megfigyelői Tanfolyam 2010. május 25. és június 11. között.

Mint azt a huszonegyes szám is jelzi, a hosszú évek óta – a kiképző központ falai között 2004-től – évente két alkalommal, tavasszal és ősszel kerül sor az ENSZ által korábban akkreditált tanfolyamra. A magas színvonalon végrehajtott munka eredményeként az ENSZ Békefenntartásért Felelős Osztálya 2007. április 16-án oklevéllel ismerte el, hogy a Béketámogató Kiképző Központban végrehajtott megfigyelő tanfolyamok a Nemzetközi Szervezet kiképzési követelményeinek megfelelnek.

A képzés magas színvonalát jelzi, hogy ismételten jelentős nemzetközi érdeklődés mutatkozott, hiszen a tizenöt magyar katonatiszt mellett tizenhárom külföldi hallgató is jelentkezett Albániából, Algériából, Egyiptomból, Franciaországból, Indiából, Németországból és Szerbiából.

Minthogy a Magyar Köztársaság nemzetközi szerepvállalása a különböző béketámogató műveletekben egyre komplexebb, így az a kialakult konfliktusok megoldásában nagyobb számban követeli meg a rendőri erők részvételét is. Ezt támasztja alá az a tény, hogy a rendőrség kötelékéből – a korábbi tanfolyamokhoz hasonlóan, jelenleg is – két fő rendőrtiszt is tagja a nemzetközi csoportnak.

1595902855
 

A három hetes, angol nyelven végrehajtott tanfolyam során a hallgatók széles ismereteket szereznek és elengedhetetlen gyakorlati készségeket sajátítanak el a különböző ENSZ, EBESZ, EU és más nemzetközi szervezetek békeműveleti szerepétől kezdve a megfigyelői feladatok gyakorlati végrehajtásán át az aknaveszély elhárításáig, a kulturális és vallási ismeretekig, valamint a tájékozódási és a megfigyelői tevékenység gyakorlati végrehajtásáig. Ezen kívül kiemelt figyelmet fordítanak a missziós területen kialakuló stressz- és konfliktushelyzetek kezelésére, az emberi jogok védelmére, a rádió hírváltás szabályaira, továbbá a fegyvertelen katonai megfigyelői feladatok végrehajtásának terepen történő életszerű fogásainak begyakorlására.

Az egész héten át tartó megfeszített tempójú szakmai munka mellett természetesen marad idő arra is, hogy a különböző országból érkezett hallgatók megismerjék egymást, más országok kultúráját, illetve haderejét.
A Magyar Honvédség, mint házigazda, nagy hangsúlyt fektet Magyarország nemzeti és kulturális értékeinek bemutatására, így a hétvégi szabadidős programok során a hallgatók megismerhetik Budapest, Eger és környéke, valamint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark nevezetességeit és látnivalóit egyaránt.

1595902856