Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Patriotok Lengyelországban?

Szöveg: Háború Művészete |  2008. augusztus 30. 9:33

Az Egyesült Államok tárgyal Lengyelországgal, hogy szükség esetén akár Patriot ütegek telepítésével is gondoskodik az ország légvédelméről a sokat vitatott rakétavédelmi pajzs részeként.

A nagy hatótávolságú Patriot rendszert taktikai ballisztikus rakéták, cirkálórakéták és modern harci repülőgépek leküzdésére tervezték.  Az amerikai hadseregben jelenleg tíz zászlóalj üzemelteti a Patriot légvédelmi rakétarendszert. Az elsősorban ballisztikus rakéták ellen kifejlesztett 3.3 millió dollárba kerülő PAC-3 rakéta kisebb, mint a repülőgépek elleni változat (PAC-2), melynek súlya megközelíti az egy tonnát. Minden ellenséges rakétára két darab PAC-3-at lőnek ki, amellyel nagymértékben növelhető a találati ráta.

Oroszország nehezményezi a határaihoz közeli területeken telepítendő amerikai radarokat és rakétavédelmi rendszereket, így ellen-intézkedéseket helyezett kilátásba. Ez aggasztja a lengyeleket, így az USA segítségét kérték légvédelmük megerősítése érdekében.

Az eredeti tervek szerint a Patriot rendszert lengyel személyzet irányította volna, de kompromisszumos megállapodás alapján amerikai katonák fogják üzemeltetni. A szóban forgó fegyverrendszer telepítése az elkövetkező négy évben várható.

Címkékradarrakéta