Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pattanásig feszült a helyzet Thaiföldön

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 14. 7:06

Thaiföldön újabb 15 tartományra terjesztették ki a főváros környékén már érvényben lévő rendkívüli állapotot. A hadsereg szóvivője szerint a válság megoldásához volt szükség arra, hogy a kormány kihirdesse a rendkívüli állapotot 15 északi és északkeleti tartományban, és ezzel megakadályozza a tüntetők tömeges mozgósítását.

Bangkokban az est leszállta után lelőttek egy tüntetőt, aki társaival együtt kiment egy útra, amelyet a hadsereg lezárt – mondták el szemtanúk. Ketten megsebesültek. A katonaság a tüntetők táborát akarja elszigetelni.

Az Egyesült Államok mély nyugtalanságának adott hangot a tüntetők és a rendfenntartó erők közötti összecsapások miatt. Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő bejelentette, hogy az Egyesült Államok bezárja bangkoki nagykövetségét, mert az túl közel van az erőszak által sújtott zónához.

A thai fővárost áthatja a feszültég. A hadsereg azzal fenyegetőzik, hogy lezárja azt a negyedet, amelyet a miniszterelnök lemondását követelő tüntetők, a vörösingesek hetek óta megszállva tartanak.

Az 1992 óta legsúlyosabb thaiföldi belpolitikai válságnak március közepe óta 30 halálos áldozata és közel ezer sebesültje van.