Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Peresz: Oroszország nem engedi meg, hogy Irán atomprogramja fenyegesse a térséget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 26. 18:30

Az izraeli államfő meggyőződése szerint Oroszország nem fogja megengedni, hogy az iráni atomprogram fenyegetést jelentsen a közel-keleti térség biztonságára. Simon Peresz erről abból az alkalomból beszélt hétfőn, hogy az aznap hivatalos látogatásra Izraelbe érkezett Vlagyimir Putyin orosz államfővel együtt a Tel-Avivtól északra fekvő Netánja kikötővárosban felavatta a Vörös Hadsereg katonáinak emlékművét, amely a náci Németország feletti győzelemre emlékeztet.

„Biztos vagyok benne, hogy Oroszország, amely legyőzte a fasizmust, hasonló fenyegetéseket nem fog megengedni, sem az iráni fenyegetést, sem a szíriai vérontást" – mondta Peresz. A 88 éves államfő kiemelte a szovjet katonák szerepét a koncentrációs táborok felszabadításában.

A zsidó nép ezért „történelmi hálával" tartozik az orosz népnek – mondta. Putyin a második világháború borzalmaira való „örök emlékezés" jeleként méltatta az emlékművet. „Az 1945. évi győzelem az egész emberiség győzelme volt" – jelentette ki.

Az emlékmű a nácik elleni harcban elesett több millió szovjet katonának – köztük zsidó katonák tízezreinek – állít emléket. Felállítását Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök javasolta két évvel ezelőtti moszkvai látogatása alkalmával.

Putyin ezután Netanjahuval ült tárgyalóasztalhoz, és szintén az iráni kérdés, továbbá a szíriai konfliktus volt a középpontban. Izraeli politikusok abban reménykednek, hogy sikerül meggyőzniük az orosz államfőt, gyakoroljon nagyobb nyomást Iránra annak érdekében, hogy lemondjon atomprogramja bizonyos elemeiről.

Teherán azt állítja ugyan, hogy a program békés célokat szolgál, de a Nyugat azt gyanítja, hogy végső soron atomfegyver kifejlesztésére irányul. Izrael halálos fenyegetésnek tekint egy atomfegyverrel rendelkező Iránt, amely már többször a zsidó állam elpusztítására buzdított. Izrael ismételten kinyilvánította, hogy nem fogja eltűrni az iráni atomfegyver kifejlesztését, és végső megoldásként egy megelőző katonai csapástól sem riad vissza. Izraelnek magának – bár ezt a zsidó állam hivatalosan soha nem ismerte el – általános meggyőződés szerint vannak atomfegyverei.

„A mai találkozó fókuszában a közel-keleti helyzet volt" – mondta Putyin. Emlékeztetett arra, hogy Izraelben hozzávetőleg egymillió Oroszországból bevándorolt zsidó él. „Azt szeretnénk, hogy ők békében és biztonságban éljenek" – hangsúlyozta az orosz elnök, felszólítva Izraelt és a palesztinokat a tárgyalóasztalhoz történő azonnali visszatéréshez.

„Oroszország az úgynevezett arab tavasz kezdete óta következetesen arról igyekezett meggyőzni partnereit, hogy a demokratikus változásoknak civilizált módon, külső beavatkozás nélkül kell végbemenniük" – jelentette ki.

Netanjahu a tárgyalások után a sajtónak nyilatkozva kitért az izraeli-egyiptomi kapcsolatok távlataira az új egyiptomi elnök, Mohammed Murszi előző napi megválasztása nyomán.

„Arra számítunk, hogy a békeszerződésünk alapján fogunk együttműködni az új egyiptomi vezetéssel" – mondta az izraeli miniszterelnök.

„Úgy hiszem, hogy a béke létfontosságú mindkét ország számára, és úgy hiszem, hogy a béke a stabilitás alapja térségünkben" – mondta.

A tárgyaláson jelen volt Ehud Barak izraeli védelmi miniszter és Avigdor Liberman külügyminiszter is.

Netanjahu megismételte Izrael Iránnal szemben támasztott követeléseit: Teheránnak le kell állítania az urándúsítást, az összes dúsított anyagot külföldre kell szállítania, és be kell zárnia a fordói atomerőművet! Az izraeli kormányfő síkraszállt az Irán elleni szankciók és követelések szigorítása mellett.