Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maglite: összhaderőnemi logisztikai gyakorlat Szentendrén

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy |  2012. június 26. 17:23

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Logisztikai Tanszéke, valamint a brit Defence College of Logistics & Personnel Administration szervezésében idén június 18−21. között immár harmincadik alkalommal rendezték meg a „Maglite” elnevezésű többnemzeti összhaderőnemi logisztikai gyakorlatot. A rendezvénynek harmadszorra adott otthont a szentendrei MH Altiszti Akadémia.

A kiképzési rendezvényen a brit Defence College of Logistics and Personnel Administration összhaderőnemi logisztikai műveletek kurzusáról hat instruktor és mintegy harminc tiszt vett részt, de jelen voltak a cseh Védelmi Egyetem oktatói, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai logisztikai mesterképzési szakának hivatásos tiszt hallgatói, a katonai gazdálkodási alapképzési szak honvédtiszt-jelöltjei valamint a Katonai Logisztikai Tanszék állományának oktatói is. 

A „Maglite"  elnevezésű többnemzeti összhaderőnemi logisztikai gyakorlat célja a részt vevő intézmények logisztikai területen tanulmányokat folytató tisztjeinek felkészítése a béketámogató műveletek során, valamint többnemzeti törzsekben várható feladatok végrehajtására. A foglalkozásokon a résztvevők megismerték és gyakorolták az összhaderőnemi műveletek döntési mechanizmusait, valamint a külföldi tisztekkel való együttműködés problémáit.

Az eddigi gyakorlatoktól eltérően a magyar tisztek nem önálló nemzeti munkacsoportban hajtották végre a feladatot, hanem a brit munkacsoportokba voltak beosztva és a brit tisztekkel dolgoztak együtt.

A gyakorlatot megtekintette A. J. Deas dandártábornok, a Defence College of Logistics & Personnel Administration parancsnoka, akit nem hivatalos megbeszélésen fogadott Horváth Gábor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka is.

Fotó: A szerző felvétele