Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Peresz szerint Európa hozzáállása egyoldalú

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 23. 14:56

Igazságtalan, hogy Európa csak Izraelre gyakorol nyomást a Gázai övezeti blokád ügyében, és a Hamászra nem – vélekedett az izraeli elnök egy osztrák lap szerdai számában közölt interjúban. Nemrégiben nemzetközi felháborodást keltett, hogy egy izraeli kommandó feltartóztatott egy nemzetközi flottillát, mely a Gázai övezetbe szállított volna segélyt.

 Kissé igazságtalan – mondta a Der Standardnak -, hogy Európa csak Izraelre gyakorol nyomást, és hagyja, hogy a Gázai övezetet olyan rezsim vezesse, amely “Európa, az Egyesült Államok és Izrael minden értékének ellentmond", visszautasítja a békét, a tárgyalásokat, és izraeli katonákat ejt foglyul. Peresz kijelentette, hogy az övezet izraeli blokádja teljes egészében megszűnhet, ha a Hamász “felhagy a terrorral".

A Gázai övezetbe tartó segélyflottilla elleni, halálos áldozatokkal járó május végi izraeli katonai akciót követően Izrael – folyamatos nemzetközi nyomásra – feloldotta az övezetbe irányuló nem katonai célú szállítmányok szárazföldi zárlatát. A tengeri blokád azonban fennmaradt, és az övezetbe tartó teherszállító hajók tartalmát a hatóságok átvizsgálják az izraeli Asdod kikötőjében.

A blokád “öt perc alatt megszűnhetett volna", ha a Hamász elutasítja a terrort, és elismeri Izrael államot – mondta Peresz az interjúban. Korábbi izraeli nyilatkozatokkal összhangban elutasította, hogy újabb tengeri segélyszállítmányok érkezzenek. Mint mondta, ma már gond nélkül lehet élelmiszert és gyógyszereket szállítani a Gázai övezetbe. “Nem tudom, hogy a nemzetközi közösségnek támogatnia kell-e egy ilyesfajta provokációt" – tette hozzá.

Ha Izraelt delegitimálják, akkor egyúttal közvetve olyan veszélyeket legitimálnak, amelyek “visszahullanak rájuk" – mondta a támadással kapcsolatos izraeli magyarázatokat elutasító európai állásfoglalásokkal kapcsolatban. “Nem kellene azért delegitimálni bennünket, mert egy törvénytelen terroristacsoport ellen védekezünk" – tette hozzá, megjegyezve, hogy az európaiaknak “európaibbá kell tenniük a Hamászt – és akkor megszűnik a probléma".

Nemrégiben nemzetközi felháborodást keltett, hogy egy izraeli kommandó május 31-én feltartóztatott egy nemzetközi flottillát, amely a Gázai övezetbe szállított volna segélyt a palesztinoknak, s az egyik hajón kirobbant összetűzésben a katonák megöltek kilenc török állampolgárt. Izrael azzal érvelt, hogy katonái önvédelemből cselekedtek, mert a segélyt szállító aktivisták megtámadták őket.

Werner Faymann osztrák kancellár szerdán kétnapos hivatalos látogatást kezdett Izraelben és Ciszjordániában. Faymann az első külföldi kormányfő, aki a május végi incidens óta Izraelbe látogat. Elutazását megelőzően hangsúlyozta, hogy nem “különutas" osztrák álláspontot, hanem az Európai Unió álláspontját kívánja képviselni. Faymann a kérdésben egyeztetett Catherine Ashtonnal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.