Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csökken az afganisztáni ausztrál létszám

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 23. 15:07

Ausztrália a következő 2-4 évben csökkenti Afganisztánban állomásozó csapatai létszámát, miután az afgán erők átveszik a biztonsági műveleteket Uruzgán tartományban – jelentette ki John Faulkner védelmi miniszter. Ausztrália jelenleg 1500 katonát állomásoztat az ázsiai országban, közülük hozzávetőleg ezret Uruzgán székhelyén, Tarinkótban.

Az ausztrál katonák a holland erőkkel részt vesznek az újjáépítési munkálatokban, és segédkeznek az afgán nemzeti hadsereg katonáinak kiképzésében.

Faulkner egyben bejelentette: Ausztrália azt követően is állomásoztat majd csapatokat Uruzgánban, hogy onnan a hollandok augusztustól kezdődően kivonulnak. Ausztrália újjáépítési missziója élére egy civilt nevez ki – mondta a miniszter.

Az ausztrál katonai vezetés úgy tartja, hogy 2-4 éven belül lehet átruházni az afgán erőkre a biztonság szavatolásának a feladatát. Ebben az időszakban ausztrál katonák a kiképző szerepkörből fokozatosan kilépve egyfajta felügyeleti tevékenységet látnak majd el a térségben – fejtette ki Faulkner.

Azóta, hogy az ausztrál csapatok 2001 végén csatlakoztak az amerikai vezetésű nemzetközi erőhöz, 16 ausztrál katona esett el Afganisztánban. A kontinensnyi országban egyre népszerűtlenebb Ausztrália afganisztáni katonai jelenléte. Egy nemrégiben készített felmérés szerint az ausztrálok 61 százaléka a kivonulást mellett van, míg 24 százalékuk helyesli a csapatok további állomásoztatását.