Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már Kínát is aggasztja a koreai feszültség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 23. 14:47

Az észak-koreai hírügynökség szerint “az Egyesült Államok és Dél-Korea fabrikálta politikai megfontolásokból” a dél-koreai Cshonan hajó elsüllyedését vizsgáló szakértői bizottság következtetéseit, amelyek Phenjant teszik felelőssé a történtekért. A térségbeli feszültség növekedése miatt aggodalmát fejezte ki a napokban Peking is.

Washington arra használta a Sárga-tengeren március végén történt incidenst a KCNA szerint, hogy fenntarthassa támaszpontjait Ázsia északkeleti részén, miközben “a térségbeli amerikai katonai jelenlét célszerűségét egyre nagyobb kétségek övezik". Észak-Korea elszántan “végigviszi a nyomozást a dél-Koreai Cshonan korvett pusztulásának körülményei ügyében, hogy hitelt érdemlő információkat adjon az incidensről" – hangoztatta szerdán a hírügynökség.

A hadihajó elsüllyedéséért és 46 matrózának haláláért Szöul Észak-Koreát teszi felelőssé. Az általa létrehozott nemzetközi szakértői csoport arra a megállapításra jutott, hogy észak-koreai torpedó süllyesztette el a hajót.

Phenjan viszont tagadja, hogy bármi köze lenne a tragédiához, és a vizsgálat közzététele óta drámai módon nőtt a feszültség a két ország között. A kommunista phenjani vezetés szócsövének tartott hírügynökség szerint a dél-koreai kormány arra használta fel a hajó pusztulását, hogy “elterelje a közvélemény figyelmét kül- és belpolitikájának nyilvánvaló kudarcairól". A “Cshonan-ügy" mögött meghúzódó további elgondolás lehetett a KCNA szerint, hogy megpróbálják elszigetelni Észak-Koreát a nemzetközi szintéren. A hírügynökség mindezek alapján arra figyelmeztet, hogy “Phenjan nem fogja eltűrni az Egyesült Államok és a dél-koreai bábrezsim provokációs politikáját".

A térségbeli feszültség növekedése miatt aggodalmát fejezte ki a napokban Peking is. Csin Kang (Qin Gang) külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján leszögezte: Kína komolyan aggódik amiatt, hogy a Koreai Köztársaság és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatra készül Dél-Korea nyugati partjainál, a Sárga-tengeren, s ebben szerepet kapna egy amerikai repülőgép-hordozó is. “A jelen helyzetben az érintett feleknek tartózkodniuk kell olyan cselekményektől, amelyek fokozhatják a feszültséget, és sérthetik a térség országainak érdekeit" – húzta alá a szóvivő.