Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Phenjan csak blöffölt?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 6. 15:28

Nem állított Föld körüli pályára műholdat Észak-Korea, ellentétben azzal, amit Phenjan korábban állított – közölte hétfőn az orosz vezérkar, hasonlóan egy korábbi amerikai megállapításhoz. A Biztonsági Tanács előtt az észak-koreai rakéta-provokáció ügye Nyugaton a rakéta felbocsátását hadászati rakétakísérletnek tekintik.

Egy magas rangú orosz vezérkari forrás elmondta: a világűrt megfigyelő műszereik nem észlelték, hogy Föld körüli pályára helyezték volna az észak-koreai műholdat. “Egyszerűen nincs ott" – tette hozzá a nyilatkozó.

Hasonló véleményre jutott még vasárnap az Egyesült Államok és Dél-Korea. Szerintük kudarcba fulladt az észak-koreai rakéta felbocsátása, amelynek első fokozata a Japán-tengerbe zuhant, míg a többi fokozat a Csendes-óceán mélyén van.

Phenjan vasárnap arról számolt be, hogy Föld körüli pályára állított egy távközlési műholdat, amely hazafias dalokat közvetít.

Washington és szövetségesei úgy vélik, hogy Észak-Korea újabb kísérletet hajtott végre nagy hatótávolságú rakétával és ezzel az ENSZ Biztonsági Tanács két, 2006-ban hozott határozatát sértette meg.

CímkékENSZrakéta