Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pilóta nélküli Chetak helikoptert fejlesztenek

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. augusztus 20. 12:58

A napokban friss hírek kerültek nyilvánosságra az indiai haditengerészet számára kifejlesztendő pilóta nélküli Chetak helikopterről. A jelek szerint már körvonalazódik az a program, melyben az Israel Aerospace Industries (IAI) és a Hindustan Aeronautics (HAL) közösen fejlesztheti ki a Chetak pilóta nélküli verzióját.

A két cég együttműködéséről szóló szerződés aláírása után megkezdődhetnek az előzetesen már megépített prototípus repülési tesztjei, mely gép repülésvezérlő rendszerét az IAI fejlesztette ki egy Bell 206-os segítségével.

Az izraeli haditengerészet is érdeklődést mutat a pilóta nélküli helikopterprogram iránt, mivel ilyen gépeket még nem üzemeltetnek a flottában, alkalmazásuk viszont bizonyos tengeri körülmények között célszerűbb lenne, mint a „hagyományos" forgószárnyasoké.

Az IAI a 80-as évek vége felé már próbálkozott a Gyrodyne QH-50-essel, amely a Hellstar pilóta nélküli helikopter alapjául szolgált, a programot azonban törölték, miután az első prototípus egy leszállás során balesetet szenvedett. A haditengerészet viszont arra késztette a céget, hogy folytassa a fejlesztéseket egy függőlegesen fel- és leszálló típuson, így a cég jelenleg is dolgozik egy saját fejlesztésű gépen, illetve egy olyan kiten, amely bármely helikopter számára lehetővé teszi az úgynevezett „plug and fly" használatot.

1595923267