Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pilóta nélküli repülőgépek védik majd az olimpiai játékok légterét

Szöveg: Háború Művészete |  2008. január 14. 18:19

Az angol Királyi Légierő (RAF) azt tervezi, hogy a 2012-es londoni olimpiai játékok idején légtér-felügyeleti és felderítő szerepkörben Reaper típusú, pilóta nélküli repülőgépeket (UAV) fog alkalmazni.

Ez lesz az első alkalom, amikor pilóta nélküli repülőgépeknek engedélyezni fogják, hogy a zsúfolt főváros felett hajtsanak végre repüléseket. Természetesen az is valószínűnek látszik, hogy a játékok ideje alatt csökkentik a repüléseket annak érdekében, hogy kizárják egy esetleges ütközés kockázatát.

London közeli légibázisokon vadászrepülőgépeket fognak állomásoztatni, hogy megakadályozzanak egy esetleges 9/11 jellegű öngyilkos, terrorista merényletet. A Reapereket elsősorban a földi mozgások megfigyelésére kívánják alkalmazni.

A távolból, pilóták által irányított Reapereket infravörös érzékelővel, földfelszín letapogatására alkalmas radarral, elektronikus lehallgatóberendezéssel és nagy felbontású fényképezőgéppel fogják felszerelni, amit a RAF egyszerűen csak „Isten szemének" nevez.

A RAF állományában jelenleg három Reaper található, amelyeket Afganisztánban alkalmaznak. A Reaperek 14 órát képesek a levegőben tölteni, irányításukhoz – a pihenőidők figyelembevételével – két személyzet szükséges.