Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött a magyar Gripen pilóták svédországi kiképzése

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. január 14. 11:47

Befejeződött a magyar Gripen pilóták kiképzése Svédországban. A magyar pilóták utolsó csoportja karácsony előtt fejezte be a Gripen képzést a svédországi Satenasban, ahol a svéd és a cseh Gripen pilóták felkészítése is zajlik.

A magyar pilóták képzése Kecskeméten folytatódik majd az idén.

A honlap ismertetése szerint Molnár Tibor kapitány is részt vett a képzésben. A 31 éves pilóta és Észak-Magyarországon él és már 13 éve dolgozik a Magyar Légierőnél. A Gripenek előtt L-39-es géppel repült Kecskeméten. Molnár Tibor elmondta, hogy rendkívül elégedett volt az oktatóival. “Jól megszervezett képzés volt". Véleménye szerint a svéd oktatók és a Gripen szárazföldi kiképző csapata rendkívül képzett és tapasztalt. Teljesen lenyűgözte őt a Gripen vadászrepülőgép és annak képessége.

Az utolsó három Gripen vadászrepülőgép tavaly decemberben érkezett Magyarországra, így teljessé vált a 14 harci gépből álló flotta. Az első öt repülőt még tavaly márciusban hozták haza Svédországból az ott kiképzett magyar pilóták, akik azóta itthon gyakorlatoznak a Gripenekkel. Azóta több részletben érkeztek meg a repülőgépek Magyarországra.

Hazánk a harmadik olyan nemzet Svédország és Csehország után, amely negyedik generációs Gripen harci repülőgépet üzemeltet. A magyar Gripen század 2009-től lesz teljesen hadra fogható, a tervek szerint akkortól kezdi átvenni a készültségi szolgálatot a MiG-29-es gépektől.