Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pisztollyal vívták a légi csatát

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 18. 10:59

Szentgyörgyi Légicsata néven szituációs lövészversenyt rendezett szeptember 16-án az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis és a Kecskeméti Honvéd Sportegyesület a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kecskeméti lőterén. A bajnokságon kilencvenhárom egyéni induló és huszonnyolc csapat küzdött a helyezésekért.

Szentgyörgyi_Légicsata (1)

Tizenegyedik alkalommal rendeztek országosnak is beillő szituációs pisztoly lövészversenyt Kecskeméten. A „Diligentia, Vis, Celeritas” (pontosság, erő, gyorsaság) jelmondat szellemében meghirdetett bajnokság résztvevőinek dr. Eleki Zoltán ezredes, a Magyar Honvédség főtestnevelője kívánt - dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökségének csoportfőnöke nevében is - eredményes, balesetmentes küzdelmet.

Az idei év egyetlen ilyen szituációs lőversenyén a tizennyolc katonai, valamint a tizenhárom rendőrcsapat mellett a Magyar Tartalékosok Szövetsége és a Honvéd Szondi György Sportegyesület legjobb sportlövői is eljöttek Kecskemétre. A lőtér felújítása miatt a szervezők azonban csak négy különböző pályát tudtak kialakítani. A versenyzőknek ennek ellenére sem volt könnyű dolguk, fizikailag és mentálisan is keményen helyt kellett állniuk. Az eredményes szerepléshez ugyanis a pontos lövés és a gyors helyváltoztatás mellett jó helyzetfelismerésre és kreatív gondolkodásra is szükség volt.

Szentgyörgyi_Légicsata (7)

A pályák leküzdésének nehézségeit – versenyen kívül – Eleki ezredes is kipróbálta. Így saját tapasztalatai is megerősítették abban, hogy a pisztoly kezelésének és a pisztollyal való lőképesség bizonyításának a csúcsa egy-egy ilyen szituációs lőverseny. A Magyar Honvédség főtestnevelője külön kihangsúlyozta: annyi összetett feladatot kell végrehajtaniuk a lövőknek, amelyek teljesítése már nagyon komoly fegyverkezelési képességet igényelnek. Ugyanakkor a verseny a résztvevőknek kiváló lehetőséget kínál arra, hogy felmérjék saját felkészültségüket, képességeiket. Elképzelhető ugyanis, hogy valaki nyugodt körülmények közt – például egy kiképzésen - minden feladatot kiválóan képes teljesíteni, de a valódi felkészültsége egy teljesen ismeretlen pályán, időmérés mellett zajló versenyen derül ki igazán.

Nagy Mátyás őrnagy, a versenyiroda vezetője elmondta: a négy pályát minimum hetvenhárom pontos lövéssel lehetett leküzdeni. A papírcélokat ugyanis kétszer kellett eltalálni, a fémcélokat pedig egy lövéssel is le lehetett buktatni. Egy rögtönzött „közvélemény-kutatás" eredményeként pedig az is kiderült, hogy a versenyzők többségének a leghosszabb 1-es pálya bizonyult a legnehezebbnek, amely elemeinek leküzdése magas szintű fegyverismeretet igényelt. A lőkészségre pedig a 4-es pályán volt a legnagyobb szükség, ráadásul itt „nem lőhető” célok is voltak, amelyek eltalálása büntetőpontokkal járt.

Szentgyörgyi_Légicsata (13)

A jó hangulatú, maratoni küzdelemben a katonák egyéni versenyében Horváth Máté zászlós, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis versenyzője bizonyult a legeredményesebbnek. A második helyet az MH 86. Helikopter Bázist képviselő Nagy Zsolt zászlós, a harmadikat pedig az MH Katonai Rendészeti Központ színeiben indult Szentpéteri Zoltán százados harcolta ki.

A hölgyek mezőnyében Malik Szilvia százados (Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat) végzett az élen, Gera-Kanizsai Mónika főtörzsőrmester (MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis) és Miklós Melinda őrnagy (MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság) előtt.

Szentgyörgyi_Légicsata (15)

A férfi katonacsapatok versenyét a házigazda repülőbázis gárdája nyerte, az MH Katonai Rendészeti Központ és az MH 86. Helikopter Bázis válogatottja előtt. A hölgyek közt az első helyen az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság együttese, a második helyen az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, a harmadikon pedig az MH 86. Helikopter Bázis csapata végzett.

A verseny fővédnöke Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka, védnöke Minkó Ottó alezredes, a bázis kiképzési főnöke, igazgatója Bélai Gyula volt, a versenyiroda munkáját pedig Nagy Mátyás őrnagy, a Kecskeméti Honvéd Sportegyesület ügyvezetője irányította – aki az eredmények regisztrálását és összegzését is végezte. A bajnokság lebonyolítását bíróként segítették: Horváth Máté zászlós, Bélai Gyula, Tokai László és Vass Imre.

* * *

A Szentgyörgyi Légicsata előtti hétvégén a Kecskeméti Honvéd SE csapata (Nagy Mátyás őrnagy, Varga Ferenc zászlós, Farkas Roland őrmester) sportpisztoly 20 lövéses versenyszámban országos bajnokságot nyert Budapesten, a Magyar Sportlövők Szövetsége által szervezett kétnapos versenyen – egyéniben Nagy Mátyás őrnagy a dobogó második fokára állhatott fel. Másnap, a nagy kaliberű pisztoly versenyszámban pedig a Kecskeméti Honvéd SE csapata a harmadik helyen végzett.