Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pokolgépes merényletek előzték meg a kolumbiai választásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 30. 10:17

Legalább négy ember vesztette életét szombaton Kolumbiában, az elnökválasztások előestéjén különböző erőszakcselekményekben. A legsúlyosabb terrorakció az ország délnyugati részén, Argelia településen történt, ahol ismeretlenek pokolgépet robbantottak. A detonáció két gyermeket ölt meg, négy embert pedig megsebesített.

Ugyancsak Cauca tartományban támadás érte a helyi rendőrfőnök, Gustavo Ricaurte tábornok konvoját, de a két pokolgép robbanásában csak egy ember sebesült meg. A déli Caquetában két járőröző katonát ölt meg egy akna.

A közvélemény-kutatások szerint a vasárnapi elnökválasztás után újabb fordulóra lesz szükség. Az egyik esélyes Juan Manuel Santos, a Nemzeti Egység Szociális Pártja (PSUN) alapítója, Álvaro Uribe jelenlegi államfő korábbi védelmi minisztere. Vetélytársa lehet a második fordulóban a zöldek jelöltje, Antanas Mockus, Bogotá korábbi polgármestere. Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a voksok több mint 50 százalékát az első fordulóban, június 20-án második fordulót tartanak. Uribét 2002 óta már kétszer megválasztották elnöknek, és mivel ebben a pozícióban legfeljebb nyolc évet tölthet el politikus az országban, most nem indulhat, noha próbálkozott az alkotmány módosításával.

A távozó elnök a voksolás előestéjén arra szólította a polgárokat, hogy minél nagyobb arányban járuljanak vasárnap az urnák elé, ne hagyják megfélemlíteni magukat a külföldi és terrorista fenyegetésektől.

Címkékjárőr